Οι ανεξήγητες μεταπτώσεις των αγορών

Οι ανεξήγητες μεταπτώσεις των αγορών

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέχρι πρόσφατα η συμπεριφορά των αγορών περιγραφόταν με απλούς κανόνες. Ωστόσο, τα κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης είχαν πολύ έντονες διακυμάνσεις την Πέμπτη. Στο μεταξύ τα χρηματιστήρια υποχωρούν και οι τιμές του πετρελαίου αυξάνονται. Φαίνεται ότι οι κανόνες έχουν ακυρωθεί για τα καλά, μαζί με τη σύντονη πτώση των τιμών των κρατικών ομολόγων.

Η συμπεριφορά των αγορών ομολόγων προκαλεί ιδιαίτερη σύγχυση. Μέχρι τις τρεις το μεσημέρι η απόδοση των κραταιών κρατικών ομολόγων της Γερμανίας είχε αυξηθεί κατά 0,5% στο 0,645% μέσα σε μόλις έξι ημέρες, χωρίς να υπολογίζουμε την άνοδο επιπλέον 20 μονάδων βάσης το πρωί της Πέμπτης, άνοδος που εξανεμίστηκε μέχρι το μεσημέρι. Η απόδοση των αμερικανικών κρατικών ομολόγων αντίστοιχης διάρκειας έχει αυξηθεί κατά 32 μονάδες βάσης. Ο λόγος για τον οποίο οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης θα πρέπει να παραμείνουν χαμηλές, δηλαδή οι μαζικές αγορές ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, δεν έχει αλλάξει. Ούτε προέκυψαν άλλα στοιχεία που να αιφνιδίασαν τους επενδυτές. Η συμπεριφορά των ομολόγων σχεδόν κάνει τις συνήθως ευμετάβλητες αγορές μετοχών να φαντάζουν ως οχυρό της κοινής λογικής. Ενώ ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx έχει υποχωρήσει κατά 7% από το υψηλό επίπεδο του Απριλίου, οι αμερικανικοί και ιαπωνικοί δείκτες είναι σχεδόν αμετάβλητοι. Τα περισσότερα από τα τελευταία χρόνια η πτώση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων, η άνοδος των μετοχών και των τιμών των εμπορευμάτων σε γενικό περιβάλλον χαμηλής ανάπτυξης εξηγείται από την πολύ χαλαρή νομισματική πολιτική που ακολουθούν ΗΠΑ, Ευρώπη και Ιαπωνία. Οταν μειώθηκαν οι τιμές των εμπορευμάτων μπορούσε κανείς να επικαλεστεί έναν άλλον λογικό νόμο, αυτόν της προσφοράς και της ζήτησης. Ούτε η προσφορά, ούτε η ζήτηση όμως εξηγεί την άνοδο των τιμών του πετρελαίου Brent κατά 45% από τον Ιανουάριο και μετά στο σημερινό επίπεδο των 68 δολαρίων το βαρέλι. Στην πραγματικότητα φαίνεται ότι πλέον δεν υπάρχει λογική εξήγηση.

Για τους χρηματιστές το πιο επικίνδυνο στοιχείο δεν είναι η αυξομείωση και μόνο των τιμών, αλλά η κατάργηση του παλιού κανόνα ότι για να υπάρξουν σημαντικές μεταβολές στις αγορές θα πρέπει να έχουν προηγηθεί σχετικά σημαντικές εξελίξεις στον πραγματικό κόσμο. Αν μη τι άλλο, τα πιο πρόσφατα νέα, ιδίως από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ήταν χειρότερα από το αναμενόμενο, πράγμα που συνήθως οδηγεί σε υποχώρηση των αποδόσεων. Υπάρχουν ορισμένα σημάδια ελαφρώς υψηλότερου πληθωρισμού, αλλά όχι κάτι τόσο σημαντικό ώστε να εξηγεί τόσο μεγάλες μεταπτώσεις στις αγορές. Μπορεί κάθε τάση να ενισχύεται από τον ρόλο των υπολογιστών και του λογισμικού που χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο στις συναλλαγές. Μπορεί οι τράπεζες να διστάζουν περισσότερο να βάλουν ένα αντίθετο στοίχημα. Ωστόσο, η κλίμακα και η ταχύτητα -ορισμένες φορές και η κατεύθυνση- των πιο πρόσφατων διακυμάνσεων των αγορών είναι επί της ουσίας ανεξήγητη. Στοιχείο που δεν τις καθιστά λιγότερο ανησυχητικές. Οι χρηματοπιστωτικές αγορές υποτίθεται ότι δεν βγαίνουν εκτός ελέγχου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή