Το νορβηγικό fund μειώνει επενδύσεις σε γαιάνθρακες

Το νορβηγικό fund μειώνει επενδύσεις σε γαιάνθρακες

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στροφή στις επενδυτικές τους επιλογές αποφάσισαν να κάνουν τα κρατικά επενδυτικά κεφάλαια της Νορβηγίας, τα οποία χρηματοδοτούνται από τα έσοδα πώλησης πετρελαίου της χώρας. Τα εν λόγω κεφάλαια, τα οποία είναι και τα μεγαλύτερα στον κόσμο, έχουν περιορίσει την αξία του χαρτοφυλακίου τους σε γαιάνθρακα σχεδόν κατά 40% το πρώτο τρίμηνο. Εν τω μεταξύ, Νορβηγοί πολιτικοί και οικολογικές οργανώσεις έχουν κατηγορήσει τα κεφάλαια για υπερβολικά μεγάλη έκθεση σε γαιάνθρακα, χωρίς να εκμεταλλεύονται τη μεγάλη επιρροή τους να συμβάλουν στη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος. Στις 31 Μαρτίου το ίδρυμα είχε περιουσιακά στοιχεία σε ανθρακωρυχεία της τάξεως των 493 εκατ. κορωνών Νορβηγίας (3,75 εκατ. δολαρίων) εν συγκρίσει με τα 805 εκατ. κορώνες Νορβηγίας στα τέλη του 2014. Συνολικά, τώρα, τα επενδυτικά κεφάλαια έχουν περιουσιακά στοιχεία 31 δισ. κορωνών στις γενικές εξορύξεις, 109 δισ. κορ. στην παραγωγή ενέργειας και 228 δισ. κορ. στην παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Τα νορβηγικά κρατικά επενδυτικά κεφάλαια διατηρούν υπό την κατοχή τους 1,3% όλων των εισηγμένων επιχειρήσεων διεθνώς. Στο πλαίσιο αυτό εξακολουθούν να έχουν έκθεση σε εταιρείες που χρησιμοποιούν γαιάνθρακα για την παραγωγή χάλυβα και σε άλλες, στις οποίες ο γαιάνθρακας συνιστά μία από τις πολλές περιοχές επιχειρηματικής δραστηριότητας, όπως συμβαίνει στους μεγάλους πολυσχιδείς εξορυκτικούς ομίλους. Τα σχετικά διευκρίνισε σε ομιλία του ο επικεφαλής των κεφαλαίων Ινγκβε Σλινγκστάντ στην αρμόδια Επιτροπή Χρηματοπιστωτικών και Οικονομικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου. Επιπλέον, τόνισε πως τα επενδυτικά κεφάλαια έχουν αποστείλει επιστολές στις μεγαλύτερες εταιρείες γενικών εξορυκτικών δραστηριοτήτων και σε αυτές έχουν διατυπώσει το αίτημα να μετακινηθούν προς συστήματα ενεργειακά με χαμηλές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Επιπλέον, ζητούν την αυτονόμηση της εξόρυξης γαιάνθρακα από τον κορμό δραστηριοτήτων του εκάστοτε ομίλου. Οι ισχυρισμοί αυτοί δεν πείθουν περιβαλλοντικές οργανώσεις όπως «Το μέλλον της Νορβηγίας στα χέρια μας» και Greenpeace. Αμφότερες εκτιμούν ότι τα κρατικά επενδυτικά κεφάλαια διατηρούσαν επενδύσεις αξίας 85,7 δισ. κορωνών Νορβηγίας στα τέλη του 2014 σε εταιρείες οι οποίες είτε είναι μεγάλες παραγωγοί γαιάνθρακα ή μεγάλες καταναλώτριες.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή