Μέτοχοι κατά στελεχών λόγω υψηλών μπόνους

Μέτοχοι κατά στελεχών λόγω υψηλών μπόνους

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα «πακέτα» αποζημίωσης των υψηλόβαθμων επιχειρηματικών στελεχών έχουν επανέλθει στην επικαιρότητα, με αφορμή τους νέους κανόνες για τη δημοσιοποίηση αποδοχών από την αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Οπως προτάσσει το νομοσχέδιο Ντοντ-Φρανκ, οι νέοι κανόνες υποτίθεται ότι θα παρέχουν «μεγαλύτερη διαφάνεια και θα επιτρέψουν στους επενδυτές να είναι καλύτερα πληροφορημένοι». Η διαφάνεια είναι ένα πολύ καλό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν επιλύει το πρόβλημα των επιχειρηματικών αποζημιώσεων ως μηχανισμού μεταφοράς πλούτου. Τα περιουσιακά στοιχεία συνεχίζουν να μεταφέρονται από τους μετόχους στο «κλαμπ των υψηλόβαθμων στελεχών».

Οι αμοιβές των διευθυνόντων συμβούλων εκτοξεύθηκαν στα ύψη όταν ο επικεφαλής της Heinz, Αντονι Ρέιλι, εξασφάλισε πακέτο αποδοχών 75 εκατ. δολαρίων σε μετοχές προ 24ετίας. Αυτή ήταν η αρχή. Εν συνεχεία, ακολούθησαν κάποια εξίσου εντυπωσιακά πακέτα: 284,5 εκατ. δολάρια για τον Νίκολας Γούντμαν της GoPro, 156 εκατ. δολάρια για τον Ντέιβιντ Ζάλσαου της Discovery Communications, 103 εκατ. δολάρια για τον Λάρι Ελισον της Oracle και πρόσφατα 42 εκατ. δολάρια για τη Μαρίσα Μέιγιερ της Yahoo μόνον για το 2015, δηλαδή 69% περισσότερα σε σχέση με το 2014.

Αυτή η υπερβολή στα πακέτα αποδοχών προκαλεί σύγκρουση συμφερόντων με τους μετόχους. Τις τελευταίες δεκαετίες, τα κέρδη των μετόχων συνδέθηκαν με τη βραχυπρόθεσμη απόδοση των τιμών των μετοχών, ενθαρρύνοντας μια κοντόφθαλμη αντιμετώπιση της πορείας μιας εταιρείας. Το αποκορύφωμα αυτής της σύγκρουσης αποτέλεσαν οι αποδοχές των διευθυνόντων συμβούλων (CEOs) σε τραπεζικούς κολοσσούς, που προκάλεσαν την τελευταία χρηματοπιστωτική κρίση. Aυτοί οι κολοσσοί διασώθηκαν από το κράτος, ενώ οι επικεφαλής αμείφθηκαν παρά την αναποτελεσματικότητά τους πριν και μετά την κρίση.

Αστοχη είναι, επίσης, η σύνδεση μετοχών με τα πακέτα αποδοχών μέσα από την παραχώρηση γενναιόδωρων δικαιωμάτων αγοράς. Σε ποιο βαθμό αποδίδεται η άνοδος της τιμής μιας μετοχής αποκλειστικά στην εταιρεία αυτή καθαυτή ή στις ενέργειες του επικεφαλής της; Οι μετοχές συμμετέχουν σε αγορές με κύκλο ζωής ολόκληρων δεκαετιών. Ετσι, σε αρκετές περιπτώσεις, οι ενέργειες των CEOs δεν σχετίζονται με την απόδοση της μετοχής μιας εταιρείας. Η ευνοιοκρατία των μελών του διοικητικού συμβουλίου είναι ένα άλλο φαινόμενο που δεν καταπολεμάται στη ρίζα. Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου ανταμείβουν τους επικεφαλής που τους διορίζουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή