Αποδόσεις

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πετρέλαιο

Πτωτικά κινήθηκαν και χθες οι τιμές του πετρελαίου συνεχίζοντας την υποχώρηση που άρχισε στη συνεδρίαση της Πέμπτης, καθώς μετά την άνοδο των προηγούμενων ημερών επανήλθε στην αγορά το κλίμα ανησυχίας για το πλεόνασμα προσφοράς «μαύρου χρυσού». Τα τελευταία στοιχεία φέρουν τα στρατηγικά αποθέματα στις ΗΠΑ να βρίσκονται στα 487 εκατ. βαρέλια πετρελαίου, επίπεδο που υπερβαίνει κατά 100 εκατ. βαρέλια τον μέσο όρο πενταετίας για αυτήν την περίοδο του έτους. Σε ό,τι αφορά την παραγωγή στις ΗΠΑ, διαψεύδονται οι προσδοκίες για μείωσή της, καθώς τα τελευταία στοιχεία τη φέρουν μειωμένη μεν, αλλά οριακά, κατά μόλις 4.000 βαρέλια την ημέρα, στα 9,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Ετσι το αργό ΗΠΑ υποχωρούσε χθες το απόγευμα στα 58,63 δολάρια το βαρέλι και το Brent στα 65,36 δολάρια το βαρέλι.

Ανοδικά ο χρυσός

Ανοδικά κινήθηκε χθες η τιμή του χρυσού, ανακάμπτοντας ύστερα από δύο ημέρες απωλειών. Ωστόσο, εν αναμονή των στοιχείων για τη δημιουργία θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ εκτός του κλάδου της γεωργίας, το πολύτιμο μέταλλο κινήθηκε σε περιορισμένη ζώνη διακύμανσης. Η κατάσταση στην απασχόληση στις ΗΠΑ προσφέρει ενδείξεις για το πιθανό χρονοδιάγραμμα της αύξησης επιτοκίων από τη Fed. Αρχικά είχαν τοποθετήσει οι αναλυτές την κίνηση προς τον Σεπτέμβριο, ενώ μετά τα τελευταία στοιχεία γίνεται λόγος για τον Ιούνιο. Η τιμή του χρυσού στην αγορά σποτ χθες στις πρωινές συναλλαγές στο Λονδίνο διαμορφώθηκε στα 1.186,46 δολάρια η ουγγιά, αυξημένη κατά 0,2%, ενώ στην αμερικανική αγορά η τιμή για τα συμβόλαια Ιουνίου είχε άνοδο 3,70 δολαρίων, στα 1.185,90 δολάρια η ουγγιά. Από τα μέσα Μαρτίου και μετά οι τιμές του πολύτιμου μετάλλου έχουν παραμείνει αμετακίνητες σε μια ζώνη 50 δολαρίων η ουγγιά, εξαιτίας της αβεβαιότητας που επικρατεί σχετικά με τη νομισματική πολιτική της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ. «Ο χρυσός αναζητεί απεγνωσμένα κατεύθυνση, οπότε τα οικονομικά στοιχεία καθίστανται πολύ σημαντικά», παρατηρούν αναλυτές. Προσθέτουν, τέλος, ότι η Fed πιθανώς να αυξήσει τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο ή τον Δεκέμβριο.

Ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου

H μεταβλητότητα ήταν το κύριο χαρακτηριστικό των συναλλαγών στην εγχώρια αγορά ομολόγων αυτή την εβδομάδα. Ωστόσο οι αποδόσεις των ομολόγων παραμένουν σε αρνητικά επίπεδα καθιστώντας αδύνατη την πιθανότητα η χώρα να δανειστεί απευθείας από τις αγορές, όπως και οι επιχειρήσεις. Η τιμή του 10ετούς ομολόγου (λήξη 24/2/2025) κυμάνθηκε στα 57,25 λεπτά του ευρώ, με την απόδοση να διαμορφώνεται στο 10,70%. Το 3ετές ομόλογο (λήξη 17/7/2017) είχε τιμή στα 72,65 λεπτά του ευρώ με απόδοση στο 20%. Το 5ετές ομόλογο (λήξη 17/4/2019) παρουσίασε απόδοση 14,55% και τιμή στα 72,60 λεπτά του ευρώ. Το 10ετές γερμανικό το απόγευμα της Πέμπτης είχε τιμή στα 99,15 λεπτά του ευρώ και απόδοση στο 0,59%. Το spread διαμορφώθηκε την Πέμπτη στις 1.010 μονάδες βάσης. Τέλος, το strip (καλάθι) των 20 ομολόγων είχε μέση τιμή στα 54 λεπτά του ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή