Ανοδική αναθεώρηση των προβλέψεων για ΑΕΠ Ευρωζώνης από Κομισιόν

Ανοδική αναθεώρηση των προβλέψεων για ΑΕΠ Ευρωζώνης από Κομισιόν

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα σημάδια βελτίωσης της οικονομικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη πληθαίνουν τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ ο κίνδυνος αποπληθωρισμού φαίνεται ότι απομακρύνεται. Η εκτίμηση αυτή επιβεβαιώνεται και από τις εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν, σύμφωνα με τις οποίες ο προβλεπόμενος ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας της Ευρωζώνης για το 2015 αναθεωρήθηκε ανοδικά στο 1,5% έναντι 1,3% προηγούμενης εκτίμησης (και 0,9% το 2014), ενώ για το 2016 αναμένεται περαιτέρω ενίσχυση στο 1,9%. Η εκτίμηση της Κομισιόν για επιτάχυνση της οικονομικής δραστηριότητας βασίζεται κυρίως στην αναμενόμενη θετική επίδραση από τις χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου, τη χαμηλότερη συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ, τη συνεχιζόμενη εφαρμογή του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ καθώς και τις εφαρμοζόμενες διαρθρωτικές αλλαγές από κυβερνήσεις χωρών-μελών. Στο μέτωπο του πληθωρισμού, η Κομισιόν προβλέπει οριακή ετήσια αύξηση 0,1% του κύριου δείκτη το 2015, ενώ για το 2016 αναμένει ενίσχυση 1,5% καθώς η επίδραση των χαμηλότερων τιμών πετρελαίου εκτιμάται ότι θα αρχίσει να εξασθενεί και οι τιμές των εισαγωγών θα ενισχυθούν λόγω του ασθενέστερου ευρώ.

Παρά την αναμενόμενη σταδιακή ενίσχυση των πληθωριστικών πιέσεων, η Κομισιόν προβλέπει διατήρηση και το 2016 του κύριου δείκτη χαμηλότερα από τον στόχο της ΕΚΤ 2,0% για τη διασφάλιση των συνθηκών σταθερότητας τιμών μεσοπρόθεσμα, εκτίμηση που υποστηρίζει το επιχείρημα της ΕΚΤ ότι οποιαδήποτε φημολογία για πρόωρη λήξη του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης είναι πρόωρη. Η βελτιωμένη εικόνα της οικονομίας της Ευρωζώνης και η αβεβαιότητα των επενδυτών για τη δυναμική της αμερικανικής οικονομίας μετά τα ασθενή στοιχεία των τελευταίων εβδομάδων ευνόησαν την ισοτιμία ευρώ/δολ., η οποία βρέθηκε προσωρινά την Πέμπτη κοντά στο 1,1400 για πρώτη φορά τους τελευταίους δυόμισι μήνες, πριν υποχωρήσει την επόμενη ημέρα κοντά στο 1,1200.

Στις αγορές ομολόγων Γερμανίας και ΗΠΑ, οι αποδόσεις των τίτλων παρέμειναν σε ανοδική πορεία -η απόδοση κινείται αντίθετα από την τιμή- κυρίως λόγω της εκτίμησης ότι τα επιτόκια στις ΗΠΑ θα αυξηθούν τους επόμενους μήνες ενώ η οικονομία της Ευρωζώνης βελτιώνεται. Χαρακτηριστικά, η απόδοση του 10ετούς γερμανικού τίτλου βρέθηκε την Παρασκευή στο 0,62%, το υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα Δεκεμβρίου 2014. Ανάλογη εικόνα και για τον 10ετή κυβερνητικό τίτλο των ΗΠΑ, όπου η απόδοση βρέθηκε πάνω από το 2,20% για πρώτη φορά από τα τέλη του προηγούμενου έτους.

*Διεύθυνση τρέχουσας οικονομικής ανάλυσης & έρευνας διεθνών κεφαλαιαγορών της Eurobank

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή