Το Ιράν ετοιμάζεται να υποδεχτεί ξένους επενδυτές

Το Ιράν ετοιμάζεται να υποδεχτεί ξένους επενδυτές

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πυρετώδεις προετοιμασίες για την υποδοχή ξένων επενδυτών βρίσκονται σε εξέλιξη στο χρηματιστήριο της Τεχεράνης καθώς η αγορά του Ιράν προεξοφλεί τη σύναψη συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας.

Στο Ιράν δεν έχουν γίνει ξένες επενδύσεις εδώ και χρόνια εξαιτίας των κυρώσεων για το πυρηνικό της πρόγραμμα. Η κυβέρνηση του μετριοπαθούς προέδρου Χασάν Ροχανί, όμως, έχει θέσει σε προτεραιότητα την προσέλκυση επενδύσεων, που ευελπιστεί πως θα συνδράμουν στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Ζητούμενο είναι η αύξηση της απασχόλησης για τους νέους της χώρας, των οποίων η ανεργία φθάνει στο 25%, αλλά και η αποτροπή κοινωνικών εκρήξεων αναλόγων εκείνων στις γειτονικές αραβικές χώρες. Επιχειρηματικοί κύκλοι της χώρας αναφέρουν πως τελευταία πολλοί ξένοι επενδυτές επιδιώκουν να συναντήσουν Ιρανούς επιχειρηματίες και το ενδιαφέρον τους φαίνεται να υποκινεί η προκαταρκτική συμφωνία που επετεύχθη τον Απρίλιο.

Μιλώντας σχετικά στους Financial Times, ο Αλί Σαεεντί, στέλεχος της εποπτικής αρχής χρηματοπιστωτικών του Ιράν, ανέφερε ότι προ ημερών επισκέφτηκε την Τεχεράνη ένας από τους σημαντικότερους διαχειριστές κεφαλαίων στις ΗΠΑ, που έχει στόχο να προχωρήσει σε επενδύσεις ύψους 50 δισ. δολαρίων στις κεφαλαιαγορές της ευρύτερης περιοχής. Ετσι η εποπτική αρχή διαβουλεύεται με ειδικούς συμβούλους προκειμένου να θέσει στόχους για το τμήμα του ποσού αυτού που μπορεί να προσελκύσει η ιρανική αγορά. Με κεφαλαιοποίηση ύψους 118 δισ. δολαρίων, το χρηματιστήριο της Τεχεράνης είναι μικρότερο από άλλα στην ευρύτερη περιοχή, όπως, για παράδειγμα, εκείνα της Τουρκίας και της Σαουδικής Αραβίας. Προωθεί, ωστόσο, τη δημιουργία πλατφόρμας σύμφωνης με τις διεθνείς προδιαγραφές. Οι περισσότερες από τις 400 επιχειρήσεις που είναι εγγεγραμμένες είναι κατά κάποιον τρόπο θυγατρικές κρατικών εταιρειών, μολονότι υποτίθεται πως έχουν ιδιωτικοποιηθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή