Αποψη: Ο ίσκιος του Κάμερον δεν πέφτει στην Ευρώπη

Αποψη: Ο ίσκιος του Κάμερον δεν πέφτει στην Ευρώπη

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ​​εικόνα που μεταδίδουν τα αποτελέσματα των εκλογών της Μεγάλης Βρετανίας, δεν είναι και τόσο δυσανάγνωστη όσον αφορά την πορεία της Γηραιάς Αλβιώνας τα επόμενα χρόνια και κυρίως όσον αφορά τις σχέσεις της με την ηπειρωτική Ευρώπη, ένα θέμα μείζον, που είναι βεβαίως και αυτό το οποίο μας ενδιαφέρει περισσότερο από οτιδήποτε άλλο. Η απόλυτη επικράτηση των Συντηρητικών του Κάμερον και η σαρωτική παρουσία των Σκωτσέζων Εθνικιστικών στη Σκωτία, οδηγούν λοιπόν στα εξής πιο σημαντικά συμπεράσματα για τις επόμενες κινήσεις:

1. Ο Κάμερον προφανώς θα είναι ο απόλυτος κυρίαρχος του παιχνιδιού τα επόμενα χρόνια στη Μεγάλη Βρετανία και ως εκ τούτου θα προχωρήσει και το δημοψήφισμα του 2017, το οποίο θα κρίνει τη συμμετοχή ή όχι της χώρας του στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Είναι μία προοπτική που δεν άρεσε ούτε στον Μίλιμπαντ των Εργατικών ούτε στον Κλεγκ των Φιλελευθέρων, οι οποίοι όμως ηττήθηκαν.

2. Το γεγονός, λοιπόν, ότι η αντίστροφη μέτρηση για το δημοψήφισμα άρχισε μαζί με τα αποτελέσματα της Πέμπτης, σημαίνει ότι ο Κάμερον θα χαράξει σχεδόν μόνος του μία συγκεκριμένη στρατηγική για τους Βρετανούς και το μέλλον τους στη γεωπολιτική σκακιέρα. Βέβαιο θα πρέπει να θεωρείται ότι, πριν να ξεκαθαρίσει τη θέση και τους στόχους του, θα πιέσει και θα διαπραγματευτεί να κερδίσει σοβαρά ανταλλάγματα από τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αυτό θα δημιουργήσει, τουλάχιστον πρόσκαιρα, ένα κλίμα διακυμάνσεων και αβεβαιότητας.

3. Η Ευρωζώνη, όμως, η οποία δείχνει να εισέρχεται σιγά- σιγά σε μία νέα φάση, μετά την επώδυνη και απρόβλεπτη για εκείνη κρίση και τις συνέπειές της, δεν είναι το πιθανότερο να αντιδράσει θετικά. Η Ευρωζώνη αναβαθμίζει συνεχώς το πλαίσιο και τους μηχανισμούς για την ενοποίηση. Βάζει σήμερα προτεραιότητα τον εαυτό της, τον στόχο της ομοσπονδιοποίησης, ως κορυφαίο πολιτικό εγχείρημα και ως προοπτική οικονομικής ανάπτυξης. Αρα, δεν νομίζουμε ότι θα κάνει και ό,τι είναι δυνατόν για να ικανοποιήσει και να κρατήσει πάση θυσία τους Βρετανούς στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ο ίσκιος του Κάμερον δεν νομίζουμε πως την επιβαρύνει…

4. Αλλωστε, σε μια προοπτική εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε., κανείς δεν ξέρει πώς θα αντιδράσει τελικά το Σίτι του Λονδίνου, η βαριά χρηματοοικονομική μηχανή της χώρας, η οποία αγαπάει και στηρίζει τον Κάμερον. Οπως επίσης, μετά τα αποτελέσματα της Πέμπτης, κανείς δεν ξέρει εάν οι Σκωτσέζοι Εθνικιστές δεν επαναλάβουν ένα δικό τους πάλι δημοψήφισμα, για την απόσχιση της Σκωτίας και την ένταξή της στην Ευρωζώνη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή