«Δώρο» για τα μεγάλα επενδυτικά funds η κρίση στην Ιρλανδία

«Δώρο» για τα μεγάλα επενδυτικά funds η κρίση στην Ιρλανδία

3' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η οικονομία της Ιρλανδίας κατέρρευσε στα τέλη του 2008 και πολλοί μεγάλοι επενδυτές, από τους μεγαλύτερους του κόσμου, έσπευσαν να βρουν ευκαιρίες εκεί. Σήμερα, έχοντας αποκτήσει περιουσίες πια, αναζητούν το επόμενο πεδίο δράσης εκτός της χώρας. Ο Μάικλ Χάζενσταμπ, ο διαχειριστής ομολόγων της Franklin Templeton, o oποίος στοιχημάτισε δισεκατομμύρια δολάρια στα ιρλανδικά κρατικά ομόλογα το 2011, ρευστοποιεί τις περισσότερες από τις επενδύσεις αυτές. Οι αποδόσεις των ιρλανδικών κρατικών ομολόγων, άλλωστε, του απέφεραν πολλά, εφόσον εκτινάχθηκαν 142% από τα χαμηλότερά τους επίπεδα.

Οσον αφορά την περίπτωση της καναδικής εταιρείας διαχείρισης κεφαλαίων Fairfax Financial Holdings, πριν από πέντε εβδομάδες μείωσε κατά το ήμισυ το μερίδιό της στην εξαγορασθείσα τράπεζα Bank of Ireland.

Αφότου η Fairfax την αγόρασε και μέχρι σήμερα, η τιμή της μετοχής της Βank of Ireland τετραπλασιάστηκε. «Η πώληση του μεριδίου μας θα πρέπει σαφώς και να θεωρηθεί θετικό σημάδι», επισημαίνει ο Πρεμ Γουάτσα, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου και διευθύνων σύμβουλος της καναδικής εταιρείας. «Απλώς υπάρχουν άλλες ευκαιρίες επενδυτικών αποδόσεων σε άλλες περιοχές του πλανήτη, οι οποίες δεν έχουν ανακάμψει ακόμα».

Οι πωλήσεις μεριδίων φανερώνουν πώς αποζημιώνονται όσοι στοιχημάτισαν σε μία χώρα που βρέθηκε στην αρπάγη ενός διαλυμένου τραπεζικού συστήματος και της χειρότερης κρίσης στην αγορά ακινήτων στη Δυτική Ευρώπη. Σήμερα η Ιρλανδία, τέσσερα χρόνια μετά την υπαγωγή της σε πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής από το ΔΝΤ και την Ε.Ε., είναι και πάλι η πιο γρήγορα αναπτυσσόμενη οικονομία στην Ευρωζώνη. Οι επενδυτές στρέφουν την πλάτη τους, λοιπόν, σε αυτήν και κοιτούν προς την Ουκρανία, η οποία έχει ισοπεδωθεί από τον πόλεμο, προς την αγορά ακινήτων στη Σιγκαπούρη, την ασφάλιση οικόσιτων ζώων στον Καναδά και τα κυπριακά ομόλογα.

Το 2014 η αγορά στέγης στην Ιρλανδία υποσκέλισε σε επιδόσεις κάθε άλλη στον κόσμο, ενώ το χρηματιστήριο ανήλθε 27%, δηλαδή είχε διπλάσια κέρδη απ’ ό,τι ο δείκτης S&P 500. H απόδοση στα δεκαετή ομόλογα υποχώρησε κάτω του 1% από το ρεκόρ του 14,2% τον Ιούλιο του 2011, δύο μήνες μετά την υπαγωγή στο Μνημόνιο. Ο Πρεμ Γουάτσα της Fairfax και ο δισεκατομμυριούχος Γουίλμπουρ Ρος κατέβαλλαν 1,1 δισ. ευρώ το 2011 για μερίδιο στην Bank of Ireland και τον Απρίλιο πούλησαν το ένα τρίτο αυτού τρεισήμισι φορές την αρχική του αξία. Eκείνη τη χρονιά η Franklin Templeton είχε τις υψηλότερες ιδιωτικές τοποθετήσεις σε ιρλανδικά ομόλογα. Σήμερα έχει ανάλογη έκθεση σε ουκρανικά ομόλογα και διαπραγματεύεται με την κυβέρνηση, η οποία επιδιώκει αναδιάρθρωση χρέους. Η δε Fairfax συμφώνησε να εξαγοράσει τη βρετανική ασφαλιστική Brit Plc πέρυσι, ενώ είχε προηγηθεί η αγορά της καναδικής ασφαλιστικής Pethealth αντί 83 εκατ. δολαρίων, η οποία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στις ασφάλειες οικοσίτων. Αλλοι επενδυτικοί οίκοι επενδύουν και σε κυπριακά ομόλογα.

Πάντως, ορισμένοι επενδυτές δεν αποφασίζουν να μετακινηθούν από την Ιρλανδία. Ισχυρίζονται πως ακόμα η ιστορία δεν έχει τελειώσει στη συγκεκριμένη αγορά. Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου επενδυτικών κεφαλαίων αντιστάθμισης κινδύνου της Marathon Asset Management, Μπρους Ρίτσαρντς, επενδύει στην Ευρώπη, εν μέρει στοιχηματίζοντας πως το εξασθενημένο προς το δολάριο ευρώ θα τονώσει την ανάπτυξη της Ευρωζώνης.

Τα προαναφερθέντα κεφάλαια εξαγόρασαν μη εξυπηρετούμενο δάνειο, το οποίο συνδέεται με σχεδόν 600 κατοικίες σε συγκροτήματα στο Δουβλίνο. Ο κ. Ρίτσαρντς, μιλώντας στην τηλεόραση του Βloomberg τον Απρίλιο, είχε διευκρίνισε ότι πρόκειται για τη δωδέκατη συμφωνία της εταιρείας του στην Ιρλανδία. «Εχουμε πολύ ζωηρό αγοραστικό ενδιαφέρον για τη συγκεκριμένη αγορά και θα εξακολουθήσουμε να αγοράζουμε κόκκινα δάνεια», δήλωσε. Κατά τον Μάικλ Σάουλ της Marketfield Asset Management, με μετοχές στην Bank of Ireland, «η ευκαιρία να πενταπλασιάσεις την επένδυσή σου σε μία εξαετία πέρασε πια, αλλά το ίδιο συνέβη και με το ρίσκο που αυτή εμπεριέχει».

Αγορές ακινήτων μέσω του Project Arch

H κακή τράπεζα της Ιρλανδίας (National Asset Management Agency) σχεδιάζει να πωλήσει δάνεια της αγοράς ακινήτων με ονομαστική αξία 600 εκατ. ευρώ, ανέφεραν έγκυρες πηγές. Το σχετικό δανειακό χαρτοφυλάκιο, γνωστό και ως Project Arch, είχε χρησιμοποιηθεί κατά κύριο λόγο για την απόκτηση ξενοδοχείων και περιοχών αστικής ανάπτυξης στην πρωτεύουσα της χώρας και στις πόλεις Γκάλγουϊ και Κίλκνι. Στη διαδικασία πώλησης των δανείων θα ισχύσει έκπτωση επί της ονομαστικής τους αξίας. Σημειώνεται πως η ΝΑΜΑ αγόρασε από τις ιρλανδικές τράπεζες επισφαλή εμπορικά δάνεια άνω των 70 δισ. ευρώ με έκπτωση 58% της ονομαστικής τους αξίας και έκτοτε έχει πωλήσει μέρος αυτών σε ιδιωτικά κεφάλαια και επενδυτές της αγοράς ακινήτων με μια, επίσης, μεγάλη έκπτωση. Το τρέχον έτος, τα ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων θα πωλήσουν δάνεια της αγοράς ακινήτων και κατασχεμένες ιδιοκτησίες έως και 70 δισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή