Δυσδιάκριτα τα όρια της μεσαίας τάξης στις ΗΠΑ

Δυσδιάκριτα τα όρια της μεσαίας τάξης στις ΗΠΑ

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το χάσμα μεταξύ πλουσίων και μεσαίας τάξης διευρύνεται σε όλον τον κόσμο, αλλά διευρύνεται και η διαφορά ανάμεσα στην περιουσία των βαθύπλουτων και εκείνη των απλώς πλουσίων, με αποτέλεσμα πολλοί πλούσιοι Αμερικανοί να κατατάσσουν τον εαυτό τους στη μεσαία τάξη συγκρίνοντας την περιουσία τους με τα μυθικά πλούτη του 0,01% των Αμερικανών.

Ερευνα πανεπιστημιακών

Από σχετική έρευνα δύο ακαδημαϊκών, του Εμάνουελ Σάεζ του London School of Economics και του Γκάμπριελ Ζούκμαν του UC Berkeley, προκύπτει πως ο πλούτος του πλουσιότερου 0,01% των Αμερικανών με περιουσία άνω των 100 εκατ. δολαρίων έχει υπερδιπλασιασθεί μέσα στα τελευταία 20 χρόνια και από το 5% έχει φθάσει να προσεγγίζει το 12% του συνολικού πλούτου. Αυτό επηρεάζει τη θεώρηση των απλών πλουσίων καθώς έχουν την τάση να συγκρίνουν την περιουσία τους με αυτή των βαθύπλουτων.

Σε σχετική έρευνα του αμερικανικού δημοσιογραφικού ομίλου CNBC στην οποία συμμετείχαν 750 άτομα με περιουσία άνω του ενός εκατ. δολαρίων, οι περισσότεροι κατέταξαν τον εαυτό τους στη μεσαία τάξη.

Συνολικά το 44% δήλωσε μεσαία τάξη και το 40% άνω μεσαία τάξη, ενώ μόλις 4% δήλωσαν πλούσιοι και 5% κατέταξαν τον εαυτόν τους στην ελίτ.

Ακόμη και η πλειονότητα των Αμερικανών που διαθέτουν  πλούτο  άνω των πέντε εκατ. δολαρίων και ανήκουν, έτσι, στο πλουσιότερο 5% του πληθυσμού των ΗΠΑ κατατάσσουν τον εαυτό τους μάλλον στη μεσαία τάξη παρά στους πλουσίους. Η έρευνα κατέδειξε ότι το 49% όσων έχουν πλούτο άνω των πέντε εκατ. δολαρίων  δηλώνει  «άνω μεσαία τάξη» και το 23% απλώς «μεσαία τάξη» και μόλις 11% αυτοπροσδιορίζονται ως πλούσιοι.

Θέμα ψυχολογίας

Οπως, πάντως, τονίζει το CNBC, το παράδοξο οφείλεται εν μέρει  και  στην  ψυχολογία  των  σημερινών  πλουσίων. Τα  πορίσματα των σχετικών ερευνών καταδεικνύουν πως τα 3/4 των σημερινών εκατομμυριούχων είναι αυτοδημιούργητοι  και  άρχισαν τη σταδιοδρομία τους ως  παιδιά της μεσαίας τάξης ή ακόμη και πιο κάτω από αυτήν.

Ως εκ τούτου, βλέπουν τον εαυτό τους να ανήκει στη μεσαία τάξη και να συμμερίζεται τις αξίες της σκληρής δουλειάς, της σεμνότητας και της οικογένειας παρά τα πλούτη τους. Επιπλέον ο αυτοπροσδιορισμός τους προέρχεται από μια σύγκριση της περιουσίας τους με τα ανώτερα κοινωνικά στρώματα και όχι με τα κατώτερα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή