Ερευνες για εμπλοκή του πρώην προέδρου της χώρας, Λούλα

Ερευνες για εμπλοκή του πρώην προέδρου της χώρας, Λούλα

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την είδηση ότι άρχισαν έρευνες κατά του Λούλα ύστερα από καταγγελίες ότι χρησιμοποίησε την επιρροή του, για να ευνοήσει τον όμιλο κατασκευαστικών Odebrecht, δημοσίευσε το βραζιλιάνικο περιοδικό Epoca και την επιβεβαίωσε, τη Δευτέρα, το γραφείο της Εισαγγελίας. Πρόκειται, βέβαια, για προκαταρκτικές έρευνες, από τις οποίες θα κριθεί κατά πόσον θα αρχίσουν επισήμως ανακρίσεις για το θέμα. Η είδηση, αναμφίβολα, καλλιεργεί ένα ακόμη πιο βαρύ κλίμα για την πρόεδρο της χώρας. Το σχετικό δημοσίευμα υποστηρίζει πως ο πρώην πρόεδρος έκανε κατάχρηση εξουσίας, διασφαλίζοντας δάνεια από την κρατική αναπτυξιακή τράπεζα BNDES για λογαριασμό της Obebrecht, με τα οποία στήριξε συμφωνίες της κατασκευαστικής στην Κούβα και τη Δομινικανή Δημοκρατία. Το περιοδικό τον κατηγορεί επιπλέον ότι με έξοδα της εταιρείας ταξίδευε συχνά στις δύο αυτές χώρες για να συναντάται με τις πολιτικές τους ηγεσίεςκαι πως έκανε το ίδιο με τις πολιτικές ηγεσίες της Γκάνας και της Ανγκόλας. Αν, βέβαια, αποδειχθεί εμπλοκή της BNDES σε διαφθορά, τότε το σαρωτικό κύμα των σκανδάλων μπορεί να παρασύρει πολλούς και διάφορους τομείς της οικονομίας, δεδομένων του μεγέθους και του ρόλου της τράπεζας στην οικονομία της χώρας.

Κατηγορείται προσωπικά

Ισως είναι η πρώτη φορά που ο πρώην πρόεδρος κατηγορείται προσωπικά, αλλά δεν είναι πρώτη φορά που τον περιβάλλουν τα σκάνδαλα. Η θητεία του στο τιμόνι της Βραζιλίας βρίθει σκανδάλων, με κορυφαίο εκείνο του 2005, όταν προέκυψε πως η κυβέρνηση εξαγόραζε συστηματικά τις ψήφους γερουσιαστών με ποσά που έφθαναν τα 7.000 τον μήνα. Ακολούθησε ομοβροντία ηχηρών αποκαλύψεων, με έναν σύμβουλο του αδερφού του Λούλα να επιχειρεί να μεταφέρει τεράστια ποσά στο εξωτερικό και υψηλόβαθμο στέλεχος του Εργατικού Κόμματος να αποκαλύπτει πως η προεκλογική εκστρατεία του Λούλα είχε χρηματοδοτηθεί από «μαύρο» χρήμα, ενώ ο ίδιος είχε εξυπηρετήσει επιχειρηματικά συμφέροντα διασφαλίζοντας λογαριασμό σε φορολογικό παράδεισο. Φαίνεται, όμως, πως στη Βραζιλία είναι συνήθης πρακτική τόσο η εξαγορά ψήφων στο Κογκρέσο όσο και η χρηματοδότηση προεκλογικής εκστρατείας από επιχειρηματίες με το αζημίωτο.

Πολιτικοί αναλυτές έχουν, άλλωστε, αποδώσει τις εκτεταμένες διαδηλώσεις των τελευταίων ετών όχι τόσο στην οικονομική κρίση όσο στο σοκ που έχουν προκαλέσει στην κοινή γνώμη οι αποκαλύψεις για την έκταση της διαφθοράς στη χώρα. Παραμένει, πάντως, αλώβητος ο ίδιος ο Λούλα. Δεδομένου ότι τα περιοδικά Epoca και Veja ήσαν αυτά που άρχισαν προ ημερών να δημοσιεύουν ρεπορτάζ σχετικά με την εμπλοκή του πρώην προέδρου σε οικονομικά σκάνδαλα, ο Λούλα δεν παρέλειψε να τα σχολιάσει στην ομιλία του για την Εργατική Πρωτομαγιά ενώπιον πλήθους που ζητωκραύγαζε. «Πάρτε 10 δημοσιογράφους από το Veja και το Epoca» τους πρότεινε, «δεν θα έχουν μαζί ούτε το 10% της εντιμότητάς μου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή