Τρεις ανησυχίες για τους εραστές της στερλίνας

Τρεις ανησυχίες για τους εραστές της στερλίνας

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η βρετανική λίρα σημείωσε χθες τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων πέντε ετών, όταν άρχισε να διαφαίνεται η ανέλπιστη νίκη του απερχόμενου πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον. Ωστόσο το πολιτικό τοπίο παραμένει σπαρμένο με νάρκες, που θα μπορούσαν να μετριάσουν τον ενθουσιασμό των επενδυτών για βρετανικά περιουσιακά στοιχεία τις ερχόμενες εβδομάδες. Μία από αυτές είναι η προοπτική να αποχωρήσει η Βρετανία από την Ευρωπαϊκή Ενωση και η Σκωτία από το Ηνωμένο Βασίλειο. Μόλις έγινε γνωστό ότι διατηρεί τη θέση του στο Κοινοβούλιο ο κ. Κάμερον επανάλαβε τη δέσμευσή του να οργανώσει μέχρι τα τέλη του 2017 δημοψήφισμα σχετικά με την παραμονή της Βρετανία στην Ε.Ε. Οι περισσότεροι από τους μεγάλους επιχειρηματίες της Βρετανίας μισούν την ιδέα να εγκαταλείψει η χώρα την Ε.Ε. Η διεξαγωγή μιας έντονης διετούς καμπάνιας που θα περιλαμβάνει πολλές βολές κατά των Βρυξελλών είναι πιθανό να φέρει στην επιφάνεια τον χειρότερο εαυτό των πολιτικών, να αποκαλύψει ιδεολογικά σχίσματα στις τάξεις του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος και να αποθαρρύνει επενδύσεις από τις εταιρείες. Δεν είναι σαφές πώς θα αντιδράσουν οι σύμμαχοι της Βρετανίας στην Ευρώπη στο ενδεχόμενο απόρριψης. Ομως με τις μισές εξαγωγές της Βρετανίας να κατευθύνονται στην Ε.Ε., είναι απίθανο να μην υποστεί ζημία η βρετανική οικονομία.

Το think tank Centre for Economic Performance υπολογίζει ότι η αποχώρηση θα μπορούσε, στη χειρότερη περίπτωση, να μειώσει το βρετανικό ΑΕΠ κατά 9,5%. Το πιο ακανθώδες εσωτερικό ζήτημα αναμένεται να είναι η ανεξαρτησία της Σκωτίας. Το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας (SNP) φαίνεται ότι κέρδισε όλες τις έδρες της Σκωτίας πλην μιας, γεγονός που το καθιστά τρίτη μεγαλύτερη δύναμη στο βρετανικό Κοινοβούλιο.

Μπορεί πέρυσι στο δημοψήφισμα οι Σκωτσέζοι να αποφάσισαν σε ποσοστό 55% να παραμείνουν στη Βρετανία, όμως είναι πιθανό οι κυβερνητικές υποσχέσεις για παραχώρηση μεγαλύτερης αυτονομίας να μην καλύψουν την απαίτηση του SNP για πλήρη έλεγχο των οικονομικών και να οδηγήσουν σε αίτημα για επανάληψη του δημοψηφίσματος. Πέρυσι τον Σεπτέμβριο, όταν έγινε σαφές πως μπορεί να υπάρξει αποχώρηση της Σκωτίας, η λίρα είχε υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων εννέα μηνών. Μια νέα διαμάχη σχετικά με το μέλλον του έθνους μάλλον δεν θα είναι καλή για τη λίρα. Τέλος, υπάρχει το ζήτημα της πολιτικής ηγεσίας της Βρετανίας.

Το Εργατικό Κόμμα είναι πιθανό να εκπαραθυρώσει τον Εντ Μίλιμπαντ εξαιτίας της ήττας του και το ίδιο αναμένεται να κάνουν οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες με τον δικό τους ηγέτη Νικ Κλεγκ. Ολα αυτά δεν είναι τόσο σημαντικά μπροστά στην πιθανότητα ο Ντέιβιντ Κάμερον να αποφασίσει να αποχωρήσει. Εχει δηλώσει ήδη ότι δεν θα επιδιώξει τρίτη θητεία.

Ο Κάμερον θα μπορούσε να γίνει ο πρώτος πρωθυπουργός της σύγχρονης ιστορίας που θα αποφασίσει να αποχωρήσει στο απόγειο της πολιτικής του καριέρας. Οι Συντηρητικοί διαθέτουν αρκετούς ικανούς ηγέτες εν αναμονή, περιλαμβανομένου του υπουργού Οικονομικών Τζορτζ Οσμπορν, της υπουργού Εσωτερικών Τερέζα Μέι και του Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος κέρδισε με ευκολία την έδρα του και θα υπηρετεί σε δύο πόστα έως την ολοκλήρωση της θητείας του ως δημάρχου του Λονδίνου, το 2016.

Παρ’ όλα αυτά η προοπτική μιας μάχης για την ηγεσία θα κάνει τους επενδυτές να αναρωτηθούν ποιος, τελικά, θα μπορούσε να ηγηθεί της Βρετανίας. Για τις χρηματοπιστωτικές αγορές το αποτέλεσμα της Πέμπτης διασαφηνίζει την κατάσταση σε αντίθεση με τα προβλήματα που θα προκαλούσε η μη επίτευξη κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Οσοι σκέφτονται να επενδύσουν στη λίρα θα πρέπει να γνωρίζουν ότι είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν και άλλα δράματα στη βρετανική πολιτική ζωή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή