Υποβάθμιση της τουρκικής οικονομίας από S&P

Υποβάθμιση της τουρκικής οικονομίας από S&P

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με νέα υποβάθμιση της Τουρκίας τους επόμενους μήνες προειδοποίησε ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Standard & Poors, επικαλούμενος την υπονόμευση της ανεξαρτησίας της κεντρικής τράπεζας από τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

Μάλιστα, η S&P υποβάθμισε την αξιολόγηση του τουρκικού χρέους σε λίρα, αλλά διατήρησε αμετάβλητη την πιστοληπτική ικανότητα για δανεισμό σε ξένο νόμισμα. «Συνολικά θεωρούμε πως η υπονόμευση της αξιοπιστίας της κεντρικής τράπεζας, περιλαμβανομένου του καναλιού μετάδοσης νομισματικής πολιτικής, έχει περιορίσει το κύρος της τουρκικής λίρας ως αξιόπιστου νομίσματος για τη διενέργεια συναλλαγών», αναφέρεται στην ανακοίνωση του αμερικανικού οίκου αξιολόγησης.

Απειλή νέας υποβάθμισης

Η S&P προειδοποίησε την Αγκυρα ότι «υπάρχει τουλάχιστον μία στις τρεις πιθανότητες να υποβαθμίσουμε την Τουρκία εντός των επόμενων έξι-δώδεκα μηνών εάν παρεκκλίνουν από τις τρέχουσες προσδοκίες οι δημοσιονομικές επιδόσεις και το χρέος». Η τουρκική οικονομία έχει βρεθεί σε δύσκολο σημείο τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της επιβράδυνσής της, αλλά και της αβεβαιότητας που προκαλούν σε πολλές αναδυόμενες αγορές η αναμενόμενη αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων δανεισμού και η φυγή κεφαλαίων που αυτή ενδέχεται να προκαλέσει. Από την αρχή του έτους η αξία της τουρκικής λίρας έναντι του αμερικανικού δολαρίου υποχωρεί συνεχώς σε νέα επίπεδα ρεκόρ. Ενας σημαντικός λόγος ανησυχίας είναι οι πολιτικές παρεμβάσεις του προέδρου Ερντογάν στη λειτουργία της κεντρικής τράπεζας, οι οποίες εντάθηκαν εν όψει των βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου.

Μάλιστα, ο κ. Ερντογάν έχει φτάσει στο σημείο να πει ότι τα υψηλά επιτόκια δανεισμού ισούνται με εθνική προδοσία. Οι παρεμβάσεις αυτές δυσκολεύουν τη ζωή του Τούρκου κεντρικού τραπεζίτη, ο οποίος μέχρι στιγμής έχει διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια δανεισμού και δεν τα έχει μειώσει, όπως επιθυμεί ο κ. Ερντογάν. Βέβαια, δεν τα έχει αυξήσει κιόλας, όπως υποστηρίζουν οι περισσότεροι οικονομολόγοι ότι θα έπρεπε να είχε κάνει, προκειμένου να καταστήσει ελκυστικότερο το εθνικό νόμισμα και να ανασχέσει την υποτίμησή του. Κατά τη S&P, η τουρκική οικονομία αντιμετωπίζει και άλλα σοβαρά προβλήματα όπως απειλές για τη χρηματοδότησή της από το εξωτερικό, νομισματικής φύσεως απειλές εξαιτίας της εξασθένησης της λίρας, αλλά κι ένα μεγάλο έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Πρόβλημα εξακολουθεί να παραμένει και ο υψηλός πληθωρισμός, ο οποίος φέτος αναμένεται ότι θα ξεπεράσει το 7%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή