Επιβραδύνει η Κίνα και εντείνει ανησυχίες

Επιβραδύνει η Κίνα και εντείνει ανησυχίες

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία ημέρα μετά την τρίτη μείωση των επιτοκίων του γουάν, από τον Νοέμβριο του 2014, ο ΟΟΣΑ προστέθηκε χθες στους διεθνείς οργανισμούς και αναλυτές που προεξοφλούν περαιτέρω επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας. Από την πλευρά της, η Στατιστική Υπηρεσία της Κίνας επισημαίνει πως η κινεζική οικονομία αντιμετωπίζει «περίπλοκο και δύσκολο οικονομικό περιβάλλον στο εσωτερικό και το εξωτερικό».

Με την τελευταία κίνησή της η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας μείωσε το βασικό επιτόκιο δανεισμού κατά 25 μονάδες βάσης, στο 5,1%, και το επιτόκιο καταθέσεων στο 2,25% επικαλούμενη τις «σχετικά μεγάλες πιέσεις» που υφίσταται η κινεζική οικονομία. Τα τελευταία στοιχεία κατατείνουν σε περαιτέρω επιβράδυνση της οικονομίας από το 7,4%, στο οποίο περιορίστηκε το περασμένο έτος. Ηδη κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους ο ρυθμός ανάπτυξης περιορίστηκε στο 7% και ήταν ο χαμηλότερος που έχει καταγράψει ο ασιατικός οικονομικός γίγαντας μετά την κρίση του 2008-2009. Εχουν προηγηθεί τα απογοητευτικά στοιχεία για τις εξαγωγές και τον πληθωρισμό του Απριλίου, που καταδεικνύουν σαφώς ότι ο ασιατικός οικονομικός γίγαντας πιέζεται από τη μείωση της ζήτησης τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και από τις αγορές των εξαγωγών της.

Ως εκ τούτου, η χρονική στιγμή που επελέγη για τη νέα μείωση των επιτοκίων γεννά ανησυχίες σε οικονομικούς κύκλους πως ενδεχομένως τα νέα στοιχεία θα κατατείνουν σε περαιτέρω επιδείνωση της εικόνας. Οι οικονομικοί αναλυτές είχαν προεξοφλήσει τη νέα μείωση των επιτοκίων, την οποία θεωρούσαν θέμα χρόνου μετά τα στοιχεία που κατέδειξαν ότι η κινεζική οικονομία επιβραδύνθηκε στο 7% το πρώτο τρίμηνο. Σημειωτέον ότι στην προσπάθειά της να τονώσει την οικονομία, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας έχει περιορίσει ήδη πέντε φορές μέσα στους τελευταίους έξι μήνες το ύψος του κεφαλαίου που υποχρεούνται να διατηρούν στα ταμεία της οι κινεζικές τράπεζες. Μερίδα οικονομολόγων εκτιμά πως θα ακολουθήσει νέα χαλάρωση της εν λόγω υποχρέωσης, καθώς τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι οι έως τώρα κινήσεις δεν έχουν αποδώσει την επιδιωκόμενη τόνωση στην οικονομία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή