ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανεβάζει ταχύτητα η ινδική οικονομία

anevazei-tachytita-i-indiki-oikonomia-2082835

Με τον ΟΟΣΑ να προβλέπει «σταθερή ανάπτυξη» για την Ινδία και την πλειονότητα των οικονομικών αναλυτών να προεξοφλούν για φέτος ρυθμό ανάπτυξης από 7,4% έως 7,8%, η στατιστική υπηρεσία της Ινδίας προβαίνει στη δική της εκτίμηση και εμφανίζει το ινδικό ΑΕΠ να έχει ήδη αυξηθεί κατά 7,5% στο 12μηνο μέχρι τις 31 Μαρτίου. Κι ενώ στην ετήσια έκθεσή του για την παγκόσμια οικονομία το ΔΝΤ προέβλεψε προ μηνός ότι η Ινδία θα υπερβεί φέτος για πρώτη φορά την Κίνα σε ανάπτυξη, ο Ινδός υπουργός Οικονομικών τολμά να προσβλέπει σε διψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης. Ευοίωνες είναι και οι εκτιμήσεις του οίκου Moody’s για την ινδική οικονομία, που προβλέπει επιτάχυνση της ανάπτυξης και γενικότερη βελτίωση των συνθηκών για την ινδική οικονομία εν μέρει χάρη στις επιλογές της κυβέρνησης και εν μέρει χάρη στο φθηνό πετρέλαιο.

Επικαλούμενη τα τελευταία στοιχεία, η Moody’s προεξοφλεί επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης στην Ινδία και βελτίωση των μακροοικονομικών προβλημάτων, που έχουν αποτελέσει τροχοπέδη στη χώρα, όπως ο πληθωρισμός και το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών. Η Moody’s επικροτεί τις επιλογές της κυβέρνησης Ναρέντρα Μόντι και συγκεκριμένα την απελευθέρωση της τιμής της βενζίνης και την άρση της απαγόρευσης στην εξόρυξη σιδηρομεταλλεύματος, καθώς εκτιμά πως θα ωφελήσει τους τομείς των διυλιστηρίων, των μετάλλων, του χάλυβα και τις βιομηχανίες παραγωγής ενέργειας. Σε ό,τι αφορά το φθηνό πετρέλαιο, προεξοφλεί πως θα μειωθεί το λειτουργικό κόστος τομέων όπως οι αυτοκινητοβιομηχανίες, η μεταποίηση, οι υποδομές και η παραγωγή ενέργειας, έστω κι αν πρόκειται να επιβαρύνει τα οικονομικά των ινδικών εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου και των χημικών βιομηχανιών.

Εχει προηγηθεί η εκτίμηση του ΔΝΤ πως η Ινδία θα αναπτυχθεί φέτος με ρυθμό 7,5% υπερβαίνοντας την επιβραδυνόμενη Κίνα. Το φθηνό πετρέλαιο έχει, άλλωστε, αφήσει περισσότερα κεφάλαια στα ταμεία του κράτους, που θα μπορούν να διατεθούν πλέον σε επενδύσεις, καλύπτοντας το έλλειμμα επενδύσεων των τελευταίων ετών.