Μάχη για το μερίδιο αγοράς μεταξύ ΟΠΕΚ και λοιπών παραγωγών

Μάχη για το μερίδιο αγοράς μεταξύ ΟΠΕΚ και λοιπών παραγωγών

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η μάχη ανάμεσα στον ΟΠΕΚ και στις χώρες που παράγουν πετρέλαιο υψηλού κόστους με αντικείμενο τη διασφάλιση μεγαλύτερου μεριδίου αγοράς μόλις άρχισε. Στο πλαίσιο της στρατηγικής που υιοθέτησε τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, όταν παρά την πτώση των τιμών αποφάσισε να μη μειώσει την παραγωγή, το διεθνές καρτέλ προσανατολίζεται τώρα σε αύξηση της παραγωγής του. Κι ενώ οι αμερικανικές βιομηχανίες σχιστολιθικών επιβραδύνουν κάπως τη δική τους παραγωγή, δεν προκύπτει πως οι χαμηλές τιμές του «μαύρου χρυσού» έχουν οδηγήσει σε ουσιαστική μείωση της παραγωγής. Στη διαπίστωση αυτή καταλήγει στην τελευταία έκθεσή της η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας, που επισημαίνει πως η προσφορά πετρελαίου εξακολουθεί να υπερκαλύπτει τη ζήτηση. Δεδομένης αυτής της κατάστασης στην παγκόσμια αγορά «μαύρου χρυσού», αναλυτές του κλάδου εκτιμούν πως η ανάκαμψη των τιμών είναι πιθανώς προσωρινή εφόσον μια βιώσιμη άνοδος των τιμών προϋποθέτει αύξηση της ζήτησης.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΙΕΑ, η απόφαση του ΟΠΕΚ να διατηρήσει αμετάβλητα τα επίπεδα της παραγωγής του για να διασφαλίσει το μερίδιό του στην παγκόσμια αγορά δεν ήταν παρά «μόλις το πρώτο βήμα» αυτής της στρατηγικής. Τα επόμενα βήματα θα είναι μια αύξηση της παραγωγής και σειρά από «επιθετικές επενδύσεις στη μελλοντική παραγωγική δυνατότητα». Σύμφωνα, πάντως, με την ΙΕΑ, θα ήταν «πρόωρο να υποθέσει κανείς πως ο ΟΠΕΚ έχει ήδη κερδίσει τη μάχη για τη διασφάλιση μεριδίου αγοράς». Ενδεικτικά αναφέρει ότι τον Απρίλιο η παραγωγή του ΟΠΕΚ αυξήθηκε κατά 160.000 βαρέλια την ημέρα φθάνοντας στα 31,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα και καταγράφοντας τα υψηλότερα επίπεδά της από τον Σεπτέμβριο του 2012.

Ειδικότερα, η πρώτη στον κόσμο σε εξαγωγές πετρελαίου Σαουδική Αραβία παρήγε περισσότερα από 10 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Κατά 90.000 βαρέλια την ημέρα αύξησε την παραγωγή του το Ιράν φθάνοντας τον Απρίλιο στα 2,88 εκατ. βαρέλια την ημέρα ενώ η παραγωγή του Ιράκ εκτινάχθηκε στα 3,8 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Ετσι η παγκόσμια προσφορά παραμένει σε υψηλά επίπεδα μολονότι η παραγωγή αμερικανικού σχιστολιθικού πετρελαίου έχει μειωθεί λόγω περικοπών κόστους. Διατηρούν, άλλωστε, σε υψηλά επίπεδα την παραγωγή τους χώρες εκτός ΟΠΕΚ όπως η Ρωσία και η Βραζιλία.

Σε ό,τι αφορά τις τιμές και το κατά πόσον είναι βιώσιμη η ανάκαμψή τους, η μεγαλύτερη ενεργειακή της Ευρώπης, η Royal Dutch Shell Plc, επισημαίνει πως η αύξηση της κατανάλωσης στις ΗΠΑ δεν επαρκεί για να καλύψει το πλεόνασμα προσφοράς. Επικαλείται συγκεκριμένα τις εκτιμήσεις της αμερικανικής κυβέρνησης πως η παγκόσμια κατανάλωση πετρελαίου θα αυξηθεί το 2016 λιγότερο και από το ήμισυ της αύξησης που σημείωσε το 2010, όταν η παγκόσμια οικονομία ανέκαμπτε από την ύφεση. Οπως, άλλωστε, επισημαίνουν αναλυτές που μίλησαν στο Bloomberg, την τελευταία φορά που κατέρρευσαν οι τιμές του πετρελαίου, το 2008 στη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, ανέκαμψαν χάρη στην ακόρεστη ζήτηση από την Κίνα. Τη φορά αυτή, όμως, η κατανάλωση στην Κίνα αυξάνεται κατά το ήμισυ της αύξησης της περασμένης δεκαετίας ενώ η ελαφρά μείωση που καταγράφεται στην παραγωγή της βιομηχανίας σχιστολιθικών των ΗΠΑ ενδέχεται να αντιστραφεί ακριβώς χάρη στην ανάκαμψη των τιμών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή