Ενισχύεται η ανάπτυξη σε Γαλλία, περιφέρεια, επιβραδύνεται στη Γερμανία

Ενισχύεται η ανάπτυξη σε Γαλλία, περιφέρεια, επιβραδύνεται στη Γερμανία

3' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανατροπές στον οικονομικό χάρτη της Ευρωζώνης συνέβησαν το α΄ τρίμηνο του 2015, με τη Γαλλία να εμφανίζει ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης από τη Γερμανία, η οποία επιβράδυνε σε σχέση με το δ΄ τρίμηνο του 2014, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat. Μία ακόμη σημαντική μεταβολή είναι ότι όλες οι χώρες-μέλη που βρέθηκαν στο επίκεντρο της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης πριν από λίγα χρόνια ανακάμπτουν σήμερα με ζωηρούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης στο πρώτο τρίμηνο εμφάνισαν η Ελλάδα (-0,2%) και η Φινλανδία (-0,1%) ένα μέλος της Ευρωζώνης που αποτελούσε κομμάτι του ισχυρού πυρήνα της, με εύσημα των Βρυξελλών για τις επιδόσεις της σε δημοσιονομικό επίπεδο.

Η υποχώρηση του κόστους ενέργειας και οι χαμηλότερες τιμές στα αγαθά και στις υπηρεσίες έχουν ωφελήσει την κατανάλωση στις οικονομίες του ευρωπαϊκού Νότου, τονώνοντας την ανάπτυξη, αντίθετα από τις χώρες-μέλη που εξαρτώνται περισσότερο από τις εξαγωγές όπως η Γερμανία. Η Γαλλία παρουσίασε διπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης από τη Γερμανία, φθάνοντας το υψηλό διετίας στο 0,6% το α΄ τρίμηνο του 2015 από 0% το δ΄ τρίμηνο του 2014. Παράλληλα, η οικονομική δραστηριότητα στη Γερμανία επιβραδύνθηκε το προηγούμενο τρίμηνο στο 0,3% από το 0,7% το δ΄ τρίμ. του 2014. Στην Ιταλία, την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, ο ρυθμός ανάπτυξης ενισχύθηκε στο 0,3%, πυροδοτώντας προσδοκίες ανάκαμψης έπειτα από τριετή ύφεση.

Στην Κύπρο, ο ρυθμός ανάπτυξης εκτοξεύθηκε στο 1,6% στο διάστημα του α΄ τριμήνου από το -0,4% το προηγούμενο. Στην Ισπανία ενισχύθηκε η οικονομική δραστηριότητα κατά 0,9% και στην Πορτογαλία κατά 0,4%, όσο δηλαδή αυξήθηκε ο ρυθμός ανάπτυξης και το δ΄τρίμηνο του 2015. Στη Φινλανδία, αντίθετα, η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,1% το δ΄τρίμηνο του 2015 από το -0,2% ένα τρίμηνο πριν. Στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ο ρυθμός ανάπτυξης κινήθηκε στο 0,4% και χαρακτηρίστηκε «ικανοποιητικός» από τη γερμανική τράπεζα Berenberg Bank.

«Το φθηνό πετρέλαιο έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη της Γερμανίας και της Γαλλίας το α΄ τρίμηνο», αναφέρεται σε έκθεση της Berenberg. «Αντίθετα, το αδύναμο ευρώ και η επίδραση των μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) στο κόστος δανεισμού είχαν μεικτά αποτελέσματα», προσθέτει η τράπεζα και εξηγεί ότι οι καθαρές εξαγωγές υποχώρησαν και στις δύο χώρες από τη μεγάλη άνοδο των εισαγωγών λόγω αδύναμου ευρώ. Η Berenberg Bank τόνισε, ωστόσο, πως η Γαλλία θα πρέπει να μην παραιτηθεί από μεταρρυθμίσεις που είναι αναγκαίες για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς της, όπως φαίνεται από την πτώση των επενδύσεων κατά 0,2% το α΄ τρίμηνο του 2015. Από την πλευρά της UniCredit, ο επικεφαλής οικονομολόγος για την Ευρώπη Μάρκο Βάλι θεωρεί πως ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης στην Ευρωζώνη θα κυμανθεί στο 1,5% με 2% διότι η θετική επίδραση από την πτώση των τιμών του πετρελαίου και του ευρώ θα επισκιάσουν τις συνέπειες από την εξασθένηση του παγκόσμιου εμπορίου.

Ολο και μεγαλύτερη μερίδα αναλυτών της αγοράς θεωρεί ότι η Ευρωζώνη θα κινηθεί σε υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης μέσα στο 2015 και 2016 απ’ ό,τι είχαν εκτιμηθεί αρχικά. Μέσα στο α΄ τρίμηνο του 2015, ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 1% από το 0,9% το δ΄ τρίμηνο του 2014. Στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αντίστοιχα, ήταν υψηλότερος στο 1,4% έναντι του 1,3% στα τέλη του περυσινού έτους, με την οικονομία της Βρετανίας να επεκτείνεται κατά 2,4%. Πολλοί οικονομολόγοι, μάλιστα, φοβούνται μήπως η ΕΚΤ καταργήσει νωρίτερα τα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης εάν η Ευρωζώνη παρουσιάσει υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης και ο πληθωρισμός ενισχυθεί κοντά στον στόχο του 2%. Στόχος των μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης που τέθηκαν σε εφαρμογή προ δύο μηνών είναι να ενισχυθεί ο δανεισμός στην πραγματική οικονομία ώστε να αναχαιτισθεί η πτώση των τιμών σε αγαθά και υπηρεσίες. Τα τελευταία στοιχεία για την ανάπτυξη μαζί με την ενίσχυση του πληθωρισμού σε θετικό πρόσημο τον Απρίλιο υποδεικνύουν πως τα μέτρα της ΕΚΤ αρχίζουν να αποφέρουν αποτελέσματα, αν και ο πρόεδρος της Μάριο Ντράγκι έχει δηλώσει ότι δεν προτίθεται να θέσει τέλος στην πολιτική αυτή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή