Τοπίο στην ομίχλη η ευρωπαϊκή οικονομία

Τοπίο στην ομίχλη η ευρωπαϊκή οικονομία

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα επιμέρους κράτη της Ευρώπης προκαλούν περισσότερη σύγχυση από ό,τι η ίδια η Ευρώπη ως σύνολο. Και τρεις μήνες είναι πολύ μικρό χρονικό διάστημα για μία οικονομία. Αυτά είναι τα δύο μαθήματα, τα οποία εξάγονται από τα τελευταία προκαταρκτικά στοιχεία για την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Πάντως, οι περισσότερες από τις μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες δεν συμπεριφέρονται με τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε κανείς να αναμένει. Λόγου χάριν, χθες η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, ανακοίνωσε ότι το εν λόγω διάστημα το ΑΕΠ της παρουσίασε μια αύξηση της τάξεως του 0,3% εν συγκρίσει με το ίδιο διάστημα πριν από ένα χρόνο. Για την υποτιθέμενη ατμομηχανή της Ευρωζώνης και κατ’ επέκταση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το 0,3% θεωρείται ασθενικό.

Αντίστοιχα και στη Γαλλία και την Ιταλία υπήρξαν ανατροπές. Η φήμη που συνοδεύει τις δύο χώρες για στάσιμη οικονομία διαψεύσθηκε τελικά. Ο ρυθμός ανάπτυξής τους το πρώτο τρίμηνο του 2015 ήταν 0,6% και 0,3% αντίστοιχα.

Τον Απρίλιο οι αναλυτές και οι οικονομολόγοι, οι οποίοι ασχολούνται με τις οικονομικές προβλέψεις, είχαν δοκιμάσει μια δυσάρεστη έκπληξη: το ΑΕΠ της Βρετανίας είχε αυξηθεί μόλις 0,3% το πρώτο τρίμηνο. Ο ρυθμός αυτός έδωσε την εντύπωση πως αυτός δεν συμβαδίζει με τους δείκτες της ισχυρής αγοράς εργασίας της χώρας. Ενας από τους δείκτες αυτούς αφορά την αύξηση κατά 1,9%, που παρατηρήθηκε στις εβδομαδιαίες αποδοχές σε ετήσια βάση για το πρώτο τρίμηνο του 2015.

Αν μη τι άλλο, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης συνολικά και της Ευρωζώνης ειδικότερα η Ισπανία δεν απομακρύνθηκε από τον στερεοτυπικό της ρόλο. Το διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου 2015 η οικονομία της εμφάνισε αναπτυξιακό ρυθμό της τάξεως του 0,9%, επιβεβαιώνοντας, ουσιαστικά, τον ρόλο της ως χώρας που αναπτύσσεται με κινητήριο μοχλό τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις της. Η βραχεία διάρκεια ενός τριμήνου μπορεί να εξηγήσει την παράδοξη συμπεριφορά των ανωτέρω οικονομιών. Τα προκαταρκτικά στοιχεία του ΑΕΠ υπολογίζονται βασισμένα σε ανεπεξέργαστα και ανεπαρκή δεδομένα. Τα δεδομένα αυτά τροποποιούνται ενδεχομένως από ανεπίκαιρες εποχικές προσαρμογές και διαστρεβλώνονται από ασυνήθιστα γεγονότα.

Κάνοντας ένα βήμα πίσω, η συνολική εικόνα της Ευρώπης είναι ξεκάθαρη. Μία τριμηνιαία αύξηση στο ΑΕΠ της Ευρωζώνης κατά 0,4% υποδηλώνει ανάπτυξη, η οποία είναι πραγματική, αν και βραδεία. Επιπλέον, ο αναπτυξιακός ρυθμός της Ευρωζώνης υπερβαίνει κατά πολύ τον αντίστοιχο του 0,05% της τριμηνιαίας ανάπτυξης των Ηνωμένων Πολιτειών. Ωστόσο, υπολείπεται ελάχιστα από την πρόβλεψη των οικονομολόγων, οι οποίοι είχαν λάβει μέρος σε έρευνα του Ρόιτερς, και είχαν κάνει λόγο για ρυθμό 0,5%.

Ακόμη, το 0,4% αποτυπώνει αδυναμία της ευρωπαϊκής οικονομίας, όταν τη δεδομένη περίοδο οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούν και το ευρώ αποδυναμώνεται, ενώ πρόκειται για μία περιφέρεια η οποία μόλις έχει αρχίσει να ανακάμπτει μετά τη μαζική καταστροφή θέσεων εργασίας της ύφεσης του 2009. Σε μια γενική θεώρησή της, η Ευρώπη στο σύνολό της εμφανίζει πολλά από τα οικονομικά προβλήματα που εμφανίζει και η Ισπανία. Ωστόσο, έχει διαφορά με τη χώρα, εφόσον δεν τείνει να πλησιάσει το δικό της μομέντουμ.Υπάρχουν λίγα εμπόδια τα οποία προκαλούν προσωρινή οπισθοδρόμηση. Με μια τέτοια ασταθή και αβέβαιη πορεία, είναι απίθανο το πρώτο τρίμηνο του 2015 να είναι και το τελευταίο που να δίνει ασαφή και προβληματικά σημάδια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή