Δωρεές 2 δισ. δολ. από τον Μπιλ Γκρος

Δωρεές 2 δισ. δολ. από τον Μπιλ Γκρος

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Μπιλ Γκρος, ο κάποτε παντοδύναμος διαχειριστής κεφαλαίων και «παίκτης των ομολογιακών αγορών» στο αποκορύφωμα της κρίσης, είναι και δυναμικός φιλάνθρωπος. Οσο εντυπωσιακή ήταν η δράση του στις αγορές όταν ο όμιλος, που συνίδρυσε, η Pimco, στοιχημάτιζε σε κρατικά ομόλογα των χρεωμένων κρατών της Ευρωζώνης, άλλο τόσο είναι και στο πεδίο των αγαθοεργιών. Σε συνέντευξή του στο Bloomberg δήλωσε πως θα διαθέσει για τον σκοπό αυτό ένα ποσόν 2 δισ. δολαρίων. «Ακόμα και για μένα είναι τεράστιο ποσόν», παραδέχθηκε. «Εάν δεν προλάβουμε η γυναίκα μου κι εγώ να το διαθέσουμε όλο το ποσό, θα το ολοκληρώσουν τα τρία παιδιά μας». Ηδη, πάντως, έχει προσφέρει 700 εκατ. δολάρια και θα συνεχίσει. Συμπληρώνοντας, τονίζει ο 71χρονος Μπιλ Γκρος: «Σήμερα ο ορισμός της επιτυχίας είναι διαφορετικός από ό,τι πριν από πέντε και δέκα χρόνια. Τότε συνδεόταν με τις επιχειρηματικές δραστηριότητες και την αύξηση των περιουσιακών στοιχείων, αλλά και με το εάν η κόρη ή ο γιος σου τα πήγαιναν καλά στην ομάδα ποδοσφαίρου. Με τα τωρινά δεδομένα επιτυχία είναι τι κάνουμε για να βοηθήσουμε τους άλλους».

Το 2013 όταν τα περιουσιακά στοιχεία του οίκου Pimco έφθαναν τα 2 τρισ. δολ., εκείνος έλαβε μπόνους 290 εκατ. δολαρίων. Εκείνη τη χρονιά ένας άλλος πάμπλουτος διαχειριστής κεφαλαίων και μεγαλομέτοχος κολοσσών, ο Καρλ Αϊκάν, προκάλεσε τον κ. Γκρος να διαθέσει το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του σε δωρεές. Κι αυτό έκανε, εκείνος και η γυναίκα του Σου Γκρος. «Δεν διατυμπανίζουμε όσα κάνουμε» παρατηρεί ο Μπιλ Γκρος, αν και οι δωρεές του κάθε άλλο παρά ανώνυμες είναι μέσω του οικογενειακού φιλανθρωπικού ιδρύματος Γκρος. Στο πανεπιστήμιο Ιρβάιν της Καλιφόρνιας υπάρχει το Ερευνητικό Κέντρο Βλαστοκυττάρων των Σου και Μπιλ Γκρος, καθώς και η γέφυρα των Σου και Μπιλ Γκρος για τη διέλευση ασθενών στο Ιατρικό Κέντρο Σένταρς-Σινάι στο Λος Αντζελες. Με προσωπικές δωρεές οι Σου και Μπιλ Γκρος προσφέρουν και σε φτωχές οικογένειες στις ΗΠΑ, καθώς και στην οργάνωση GiveDirectly, η οποία προωθεί στοχευμένες δωρεές μέσω κινητών τηλεφώνων στους πάμπτωχους της Αφρικής. «Εάν μπορείς με μία δωρεά να προσφέρεις 25 ή 50 δολ. σε κάποιον άγνωστο στην Ουγκάντα, είναι τόσο καλό όσο και το να έχεις υψηλότερη απόδοση στις επενδύσεις σου», λέει ο μεγαλοεπενδυτής.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή