Αποχωρεί από το ΔΝΤ ο Ολιβιέ Μπλανσάρ

Αποχωρεί από το ΔΝΤ ο Ολιβιέ Μπλανσάρ

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το εγκώμιο του οικονομικού συμβούλου και επικεφαλής του Τμήματος Ερευνών του Διεθνούς Νομισματικού Tαμείου, Ολιβιέ Μπλανσάρ, ο οποίος αποχωρεί από τον οργανισμό, έπλεξε η γενική διευθύντριά του.

Συγκεκριμένα, η Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε ότι «είναι ένας από τους κορυφαίους οικονομολόγους διεθνώς, ο οποίος ανταποκρίθηκε από την πρώτη γραμμή του μετώπου στην παγκόσμια μακροοικονομική κρίση. Διαθέτει ακαδημαϊκή αρτιότητα και εμπειρία, ενώ σε πιο προσωπικό επίπεδο υπήρξε πιστός σύμβουλος και φίλος, με θέρμη και αίσθηση του χιούμορ».

Το λάθος στην Ελλάδα

Είναι αξιοσημείωτο ότι επί των ημερών του κ. Μπλανσάρ, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και με αφορμή τις επιπτώσεις της λιτότητας στην Ελλάδα, παραδέχθηκε δημοσίως το λάθος του: συγκεκριμένα αναγνώρισε πως υποτίμησε τον αντίκτυπο από την εφαρμογή αυστηρής λιτότητας σε διάφορες οικονομίες, ενώ πλήττονται από ύφεση. Η επίπτωση αυτή υπολογίζεται με τους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές, οι οποίοι στην περίπτωση της Ελλάδας δεν είχαν προσδιοριστεί σωστά. Ωστόσο, όπως επισήμανε το ΔΝΤ, ούτως ή άλλως η ελληνική οικονομία θα αντιμετώπιζε προβλήματα ύφεσης, ενώ τελικά τα μέτρα λιτότητας επαναπροσδιορίζονται βάσει των δημοσιονομικών στόχων και του χρόνου διάρκειας του προγράμματος. Με άλλα λόγια, η ύφεση τελικά θα ήταν η ίδια με αυτή που τελικά έζησε η Ελλάδα είτε είχε προβλεφθεί αρχικά λάθος είτε όχι. Εκτός εάν υπήρχε περισσότερος χρόνος προσαρμογής που σημαίνει μεγαλύτερο δάνειο. Η Κριστίν Λαγκάρντ αναφέρθηκε και στο ακαδημαϊκό εκτόπισμα του Ολιβιέ Μπλανσάρ, ο οποίος ολοκληρώνει τη θητεία του στο ΔΝΤ την 30ή Σεπτεμβρίου. Ο κ. Μπλανσάρ εντάχθηκε στο δυναμικό του ΔΝΤ το 2008 και το επόμενο του βήμα τον οδηγεί στο έγκριτο ερευνητικό Ινστιτούτο Πίτερσον. Μέχρι το 2003 είχε διδάξει σε κορυφαία αμερικανικά πανεπιστήμια, όπως το Χάρβαρντ και το ΜΙΤ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή