ΦΠΑ στο crowdfunding βάζει η Κομισιόν

ΦΠΑ στο crowdfunding βάζει η Κομισιόν

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέο πλαίσιο επιδιώκει να διαμορφώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να επιβάλει Φόρο Προστιθέμενης Αξίας στις «ανταμοιβές» τις οποίες επιστρέφουν στους «επενδυτές» όσες νεοφυείς εταιρείες χρηματοδοτήθηκαν μέσω της διαδικασίας «χρηματοδότηση πλήθους» (crowdfunding). Με τα σημερινά δεδομένα οι πλατφόρμες οι οποίες διαχειρίζονται και οργανώνουν διαδικασίες crowdfunding, όπως οι Kickstarter και Indiegogo, δεν συγκεντρώνουν ΦΠΑ εκ μέρους των εταιρειών. Οι σχετικές προτάσεις για την επιβολή φόρου 23% στις«ανταμοιβές» υποβλήθηκαν στην αρμόδια επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ενωσης τον προηγούμενο μήνα. Σε περίπτωση κατά την οποία εγκριθούν, τότε θα υπάρξει πλήγμα στις νεοφυείς εταιρείες, τις γνωστές και ως startups, οι οποίες έχουν με τη «χρηματοδότηση πλήθους» πρόσβαση σε εναλλακτικούς πόρους, όπως παρατηρούν σε σχετικό δημοσίευμα οι Financial Times.

Η φιλοσοφία των«ανταμοιβών» είναι η εξής: χιλιάδες άνθρωποι στον κυβερνοχώρο προσφέρουν τον οβολό τους για να στηρίξουν μια νέα επιχειρηματική προσπάθεια. Οι εν λόγω επιχειρήσεις τούς αντιγυρίζουν ως αναγνώριση μια μικρή «ανταμοιβή». Η Ikawa, που θα κατασκευάζει οικιακές συσκευές καβουρδίσματος καφέ, προσφέρει εισιτήρια σε εργαστήρια παρασκευής καφέ. Αλλες προσφέρουν εισιτήρια για την όπερα και τσάντες. Εάν σε όλα αυτά επιβληθεί ΦΠΑ, σημαίνει πως πρέπει να υπολογισθεί το κόστος και η οργάνωση της συλλογής του. Με αυτήν την προοπτική όμως, όπως παρατηρούν αναλυτές, οι επίδοξες προς χρηματοδότηση εταιρείες δεν θα προσφύγουν στις Kickstarter και Indiegogo να τις συνδράμουν, ειδικά όσες βρίσκονται στα πολύ πρώτα τους βήματα. «Διατρέχουμε σήμερα τον κίνδυνο η Ευρωπαϊκή Ενωση να παροπλίσει έναν πραγματικά ευέλικτο και αναπτυσσόμενο κόμβο χρηματοδότησης για νέες επιχειρηματικές απόπειρες», υπογραμμίζει ο Στίαν Γουεστλέικ, εκτελεστικός διευθυντής της Nesta, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού για την καινοτομία. Πέρυσι, οι πλατφόρμες χρηματοδότησης πλήθους συγκέντρωσαν για νεοφυείς εταιρείες στη Βρετανία 26 εκατ. στερλίνες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή