Νέα συμφωνία διάσωσης εξασφάλισε η Sharp

Νέα συμφωνία διάσωσης εξασφάλισε η Sharp

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ιαπωνική εταιρεία κατασκευής ηλεκτρονικών συσκευών Sharp κατάφερε να συνάψει συμφωνία διάσωσης ύψους 1,9 δισ. δολαρίων με δύο ιαπωνικές τράπεζες. Πρόκειται για τη δεύτερη συμφωνία διάσωσης που υπογράφει τα τελευταία τρία χρόνια, μετά και την εμφάνιση νέων οικονομικών ζημιών που εμφάνισε στον τομέα κατασκευής οθονών για έξυπνα κινητά τηλέφωνα. Ωστόσο, το σχέδιο αναδιάρθρωσης που συμφώνησε η Sharp με τους πιστωτές της περιλαμβάνει περικοπή του 10% του εργατικού της δυναμικού παγκοσμίως, δηλαδή 5.000 εργαζόμενους. Παράλληλα, η εταιρεία θα πουλήσει και τα κεντρικά της γραφεία, ωστόσο πολλοί αναλυτές προβλέπουν ότι αυτά τα μέτρα δεν επαρκούν ώστε να αποκατασταθεί η βιωσιμότητα της επιχείρησης. Ο διευθύνων σύμβουλος της Sharp κ. Κόζο Τακαχάσι δήλωσε ότι δεν εξετάζει το ενδεχόμενο να πουλήσει την προβληματική μονάδα κατασκευής οθονών και ότι η εταιρεία θα εξακολουθήσει να κατασκευάζει τηλεοράσεις στην Ιαπωνία, δήλωση που προκάλεσε προβληματισμό στους επενδυτές. «Το επιχειρηματικό τους μοντέλο δεν πείθει», σχολίασε στο Reuters o κ. Μιτσουσίγκε Ακίνο, επικεφαλής διαχειριστής κεφαλαίων στην Ichiyoshi Asset Management. «Κατασκευάζουν υψηλής τεχνολογίας οθόνες, αλλά δεν εμφανίζουν κέρδη», προσέθεσε.

Στο πλαίσιο της νέα συμφωνίας οι τράπεζες Mizuho Bank και Tokyo-Mitsubish UFC θα χρηματοδοτήσουν την εταιρεία με 1,7 δισ. δολάρια σε αντάλλαγμα για την παραχώρηση μετοχών. Ακόμη 25 δισ. γιεν θα προσφέρει το Japan Industrial Solutions σε αντάλλαγμα για προνομιούχες μετοχές. Μπορεί η συμφωνία να υπογράφτηκε, ωστόσο οι δανειστές δεν θεωρούν επαρκείς τις προσπάθειες αναδιάρθρωσης της Sharp. Υψηλόβαθμος αξιωματούχος μιας εκ των δύο τραπεζών εκτίμησε ότι η Sharp δεν παρουσίασε πειστικό σχέδιο αναδιάρθρωσης για τη μονάδα κατασκευής οθονών. «Είναι αναγκαίο να εξετάσουμε και άλλα μέτρα περιλαμβανομένων συγχωνεύσεων, κάτι για το οποίο θα απαιτηθεί χρόνος», σχολίασε ο αξιωματούχος στο Reuters αρνούμενος να αποκαλύψει το όνομά του. Η Sharp, κάποτε ο βασικός προμηθευτής της Apple, παρουσίασε ετήσιες ζημίες ύψους 222 δισ. γιεν για τρίτη φορά τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Ο διευθύνων σύμβουλος κ. Τακαχάσι υποστήριξε ότι η εμφάνιση ζημιών οφείλεται στην ταχεία επιδείνωση του περιβάλλοντος όπου επιχειρεί η εταιρεία το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Παραδέχτηκε ότι διέπραξε λάθη και η διοίκηση της Sharp, ωστόσο προσέθεσε ότι δεν σκοπεύει να παραιτηθεί από τη θέση του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή