Αποδόσεις

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πετρέλαιο

Πτωτικά κινήθηκαν χθες οι τιμές του πετρελαίου εν μέσω ανησυχίας για το πλεόνασμα προσφοράς. Εχει προηγηθεί από την Τετάρτη η έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (ΙΕΑ) που εκτιμά πως η όποια επιβράδυνση στην παραγωγή αμερικανικών σχιστολιθικών υδρογονανθράκων υπερκαλύπτεται από την αύξηση της παραγωγής του ΟΠΕΚ. Ετσι η τιμή του αργού υποχωρούσε το απόγευμα στα 59,59 δολ. το βαρέλι και του Brent στα 64,51 δολ. το βαρέλι. Στη σχετική έκθεσή της η ΙΕΑ εκφράζει την εκτίμηση πως η μάχη ανάμεσα στις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες για τη διασφάλιση του μεριδίου αγοράς έχει μόλις αρχίσει. Επισημαίνει πως ο ΟΠΕΚ αυξάνει ήδη την παραγωγή του, καθώς η στρατηγική επιλογή του να μην τη μειώσει παρά τις χαμηλές τιμές αποδεικνύεται εύστοχη έστω κι αν είναι πρόωρο να εκτιμηθεί πως έχει κερδίσει τη μάχη το διεθνές καρτέλ.

Αύξηση εισαγωγών χρυσού στην Ινδία

Aνω των 100 τόνων ήταν οι εισαγωγές χρυσού στην Ινδία τον Απρίλιο για δεύτερο μήνα στη σειρά. Η Ινδία είναι η δεύτερη χώρα στον κόσμο σε κατανάλωση του πολύτιμου μετάλλου και η αύξηση των εισαγωγών απορρέει από τη χαλάρωση των περιορισμών, που είχε επιβάλει η κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, τον προηγούμενο μήνα εισήχθησαν στη χώρα 111 τόνοι, ενώ από τις αρχές Μαΐου έχουν ήδη εισαχθεί 60 τόνοι, σύμφωνα με τον γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, Σακτικάντα Ντας. Αναφορικά δε με τον Μάρτιο, οι εισαγωγές είχαν ανέλθει σε 125 μετρικούς τόνους, δηλαδή ήταν διπλάσιες από τον Μάρτιο του 2014, χάρις στην εποχική ζήτηση και τη μείωση των τιμών, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με τον Π. Ρ. Σομασουντάραμ, γενικό διευθυντή του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού, η Ινδία αναμένεται να υπερβεί την Κίνα και φέτος να αναβιβαστεί στην κορυφαία θέση σε διεθνή κλίμακα με κριτήριο τη ζήτηση για ράβδους χρυσού και κάθε είδους κοσμήματα. Το 2014 στην Ινδία υποχώρησε η ζήτηση για το πολύτιμο μέταλλο, αφότου η κυβέρνηση τριπλασίασε τους δασμούς το 2013 στο 10% και συνέδεσε τις εισαγωγές με τις επανεξαγωγές, ώστε να συγκρατήσει το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών.

Ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου

Σε απαγορευτικά επίπεδα παρέμειναν οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων. Η τιμή του 10ετούς ελληνικού ομολόγου (ημερ. λήξης 24/2/2025) κυμάνθηκε στα επίπεδα των 58,90 λεπτών του ευρώ με την απόδοση να ανέρχεται στο 10,30%. Το αντίστοιχο γερμανικό είχε τιμή στα 98,11 λεπτά του ευρώ και η απόδοσή του διαμορφώθηκε στο 0,70% το απόγευμα της Πέμπτης, ενώ είχε καταγράψει υψηλό εβδομάδας το 0,80% την Τρίτη. Το ελληνικό 5ετές που λήγει στις 17 Απριλίου 2019 είχε απόδοση 14,60% ενώ το 3ετές ομόλογο που έχει ημερομηνία λήξης στις 17 Ιουλίου 2017 είχε απόδοση 19,70%. Το strip (καλάθι) των 20 ομολόγων σημείωσε τιμή στα 55 λεπτά του ευρώ. Το spread (διαφορά απόδοσης μεταξύ 10ετούς ελληνικού και 10ετούς γερμανικού ομολόγου) διαμορφώθηκε στις 960 μονάδες βάσης την Πέμπτη. Τέλος, υποτονικός παρέμεινε ο τζίρος στην ελληνική πλατφόρμα ομολόγων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή