Συμμαχία Ευρώπης-ΗΠΑ κατά της φοροαποφυγής πολυεθνικών

Συμμαχία Ευρώπης-ΗΠΑ κατά της φοροαποφυγής πολυεθνικών

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H Apple υποστηρίζει ότι ουδέποτε στόχευε σε χαμηλούς φόρους για τις θυγατρικές που διατηρεί εκτός συνόρων ΗΠΑ και ειδικότερα στην Ιρλανδία. Σήμερα προειδοποιεί τους επενδυτές ότι διεξάγεται έρευνα στην Ευρώπη που μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την κερδοφορία της. Η συγκεκριμένη έρευνα είναι μέρος μιας γενικότερης τακτικής εκ μέρους των ΗΠΑ και της Ευρώπης να θέσουν σε εφαρμογή τον νόμο για κυνήγι «συμμόρφωσης» κολοσσών.

Η φορολογική συμφωνία της αμερικανικής Apple με την Ιρλανδία απορρέει από τις μεγάλες διαφορές στη φορολογική νομοθεσία με τις ΗΠΑ. Στην Ιρλανδία, η φορολογική έδρα μιας εταιρείας είναι εκεί που ασκείται η διοίκηση. Στις ΗΠΑ, η φορολογική έδρα εντοπίζεται εκεί όπου έχει ιδρυθεί, συσταθεί και διαπραγματεύεται η μετοχή της. Χάριν σε αυτήν τη διαφορά, οι θυγατρικές της Αpple εμφανίζουν τα περισσότερα κέρδη του τεχνολογικού κολοσσού στο εξωτερικό. Είναι κάτι που δεν απασχολεί τις ιρλανδικές αρχές. Η Apple προσφέρει εργασία σε χιλιάδες άτομα στην Ιρλανδία και πληρώνει κάποιους φόρους στη χώρα. Η Ιρλανδία προτιμά να εισπράξει κάτι από τίποτα.

Επί σειρά ετών, η Apple αναφέρεται στη συμφωνία με την Ιρλανδία μέσα στις τακτικές καταστάσεις που υποβάλει στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) αλλά ουδέποτε είχε αποτυπώσει τις λεπτομέρειες. Η έρευνα της Κομισιόν, ωστόσο, μπορεί να αναγκάσει την εταιρεία να πληρώσει αναδρομικά φόρους μιας ολόκληρης δεκαετίας. Οπότε στην ετήσια έκθεση τον περασμένο Οκτώβριο ανέφερε στους επενδυτές ότι μπορεί να χρειαστεί να πληρώσει περισσότερους φόρους στο μέλλον, επιστρέφοντας κάποια χρήματα στην Ιρλανδία. Η SEC εκτιμά πως μια αναδρομική φορολόγηση μπορεί να φθάσει το 5% των κερδών, τα οποία, με τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις, εκτιμώνται φέτος στα 51,7 δισ. δολάρια. Οπότε το κόστος μιας απόφασης από την Κομισιόν θα έφθανε τουλάχιστον 2,5 δισ. δολάρια. Ενα τέτοιο πρόστιμο δεν είναι παρά ένα τσίμπημα κουνουπιού για την Apple, αλλά είναι ισάξιο των 2,5 δισ. δολαρίων που πλήρωσε η γερμανική τράπεζα Deutsche Bank για τη χειραγώγηση του διατραπεζικού επιτοκίου Libor.

Η Ε.Ε διεξάγει αντίστοιχες έρευνες για τη φορολόγηση της Amazon στο Λουξεμβούργο και της Starbucks στην Ολλανδία. Είναι πολύ πιθανό η Κομισιόν να επεκταθεί σε περισσότερα κράτη-μέλη και εταιρείες των ΗΠΑ, ιδιαίτερα αυτές που δραστηριοποιούνται στον τεχνολογικό και φαρμακευτικό κλάδο και έχουν το «νομικό παραθυράκι» να μειώσουν τη φορολογία στα κέρδη τους, μεταφέροντας τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας σε εταιρείες-κελύφη. Επί της ουσίας, η Ε.Ε, η οποία δεν έχει καμία αρμοδιότητα πάνω στη δημοσιονομική πολιτική των κρατών-μελών εκτός από τα ζητήματα κρατικής στήριξης, κάνει τη δουλειά του «Θείου Σαμ». Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι αμερικανικές αρχές έχουν λάβει μέτρα για να αντιμετωπίσουν ανάλογες περιπτώσεις. Ο μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος καλείται να πληρώσει 6,7 δισ. δολάρια μέχρι το 2017 στις αμερικανικές φορολογικές αρχές για προμήθειες πελατών που διοχετεύθηκαν σε «οχήματα» στην Ιρλανδία για να επενδυθούν σε κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου.

Ομως, οι ΗΠΑ δεν έχουν λάβει ανάλογα μέτρα εις βάρος των εταιρειών τεχνολογίας, αλλά είναι πιο αποτελεσματικές στη συμμόρφωση των χρηματοπιστωτικών κολοσσών. Πέρυσι επέβαλαν πρόστιμα 60 δισ. δολαρίων, επί το πλείστον, εις βάρος ευρωπαϊκών τραπεζών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή