Κινεζική απόβαση στη Βραζιλία με επενδύσεις 50 δισ. δολαρίων

Κινεζική απόβαση στη Βραζιλία με επενδύσεις 50 δισ. δολαρίων

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επενδύσεις ύψους 50 δισ. δολαρίων σχεδιάζει να υλοποιήσει η Κίνα στη Βραζιλία επεκτείνοντας, έτσι, την παρουσία της και την επιρροή της στη Λατινική Αμερική και συσφίγγοντας τις σχέσεις της με έναν σημαντικό εμπορικό εταίρο της.

Το Πεκίνο έχει εκφράσει την πρόθεση να χρηματοδοτήσει έργα υποδομής στη Βραζιλία από το περασμένο καλοκαίρι όταν ο Κινέζος πρόεδρος, Ξι Ζινπίνγκ, μετέβη στη Φορταλέζα για τη συνάντηση των χωρών BRICS οπότε και επισκέφθηκε αεροδρόμια και υποδομές της Βραζιλίας που είχαν χρηματοδοτηθεί από την κυβέρνηση.

Δεδομένου ότι η Βραζιλία υπήρξε από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες στον κόσμο, που επιβραδύνεται τα τελευταία πέντε χρόνια και πλέον διολισθαίνει σε ύφεση αλλά και εφόσον η Κίνα ενδιαφέρεται για τα εμπορεύματα που εξάγει η Βραζιλία, ο Κινέζος πρόεδρος είχε εκφράσει την πρόθεση του Πεκίνου να διευκολύνει την ανάκαμψή της.

Αναμένεται, έτσι, να υπογραφεί σχετική συμφωνία ανάμεσα σε τράπεζες των δύο χωρών την επόμενη εβδομάδα, στο πλαίσιο περιοδείας που θα πραγματοποιήσει ο Κινέζος πρωθυπουργός, Λι Κεκιάνγκ, σε χώρες της Λατινικής Αμερικής. Το σημαντικότερο έργο υποδομής που πρόκειται να χρηματοδοτηθεί στο πλαίσιο αυτού του επενδυτικού προγράμματος θα είναι μια σιδηροδρομική γραμμή που θα συνδέει την ακτή της Βραζιλίας στον Ατλαντικό με την ακτή του Περού στον Ειρηνικό.

Η σιδηροδρομική αυτή γραμμή έχει σχεδιασθεί για να μειώσει το κόστος της μεταφοράς των εξαγωγών προς την Κίνα, καθώς η Βραζιλία εξάγει στην Κίνα σημαντικό μέρος του σιδηρομεταλλεύματος που παράγει. Το ίδιο επενδυτικό πρόγραμμα θα χρηματοδοτήσει, άλλωστε, τη δημιουργία κοινοπραξίας για την παραγωγή χάλυβα στη χώρα αλλά και την παραγωγή ανταλλακτικών αυτοκινήτων, την ανέγερση και τον εκσυγχρονισμό λιμένων και την παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας.

Η κόντρα πίσω από τη συμφωνία

Οι κινεζικές επιχειρήσεις διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη και εκμετάλλευση των αποθεμάτων πετρελαίου της Βραζιλίας. Πριν από περίπου ενάμιση χρόνο, η Βραζιλία πούλησε τα δικαιώματα για την ανάπτυξη πετρελαιοπηγής σε κοινοπραξία όπου συμμετείχαν δύο κινεζικές πετρελαϊκές, δύο ευρωπαϊκές και η βραζιλιάνικη Petrobras.

Με τις επενδύσεις των 50 δισ. δολαρίων, το Πεκίνο επιχειρεί να αμβλύνει τις εμπορικές εντάσεις με τη Βραζιλία που οφείλονται στο είδος των εμπορικών σχέσεων ανάμεσά τους: η μεν Κίνα εισάγει κατά κύριον λόγο πρώτες ύλες από τη Βραζιλία, ενώ η Βραζιλία εισάγει κυρίως ηλεκτρονικά προϊόντα και προϊόντα τεχνολογίας από την Κίνα.

Η Βραζιλία, που επιδιώκει να εξάγει ακριβότερα προϊόντα μεταποίησης στην Κίνα, έχει κατηγορήσει στο παρελθόν το Πεκίνο ότι εισάγει φθηνά τις πρώτες ύλες του και κατακλύζει τη βραζιλιάνικη αγορά με υπερβολικά φθηνές εισαγωγές προϊόντων μεταποίησης. Οι εμπορικές τους σχέσεις είναι, άλλωστε, άνισες και υπό μια ακόμη έννοια. Η Κίνα αποτελεί εδώ και χρόνια τον σημαντικότερο εταίρο της Βραζιλίας χωρίς, όμως, να ισχύει το αντίστροφο. Οι εξαγωγές της Βραζιλίας στην Κίνα το 2013 έφθασαν τα 21,8 δισ. δολάρια, κυρίως σιδηρομετάλλευμα και σόγια. Οι εντάσεις στις εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών έχουν, άλλωστε, αποτελέσει ένα από τα επιχειρήματα που συχνά επικαλούνται όσοι αναλυτές έχουν αμφισβητήσει τη βιωσιμότητα του εγχειρήματος των BRICS.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή