Κλείνει το ιστορικό παιχνιδάδικο του Μανχάταν

Κλείνει το ιστορικό παιχνιδάδικο του Μανχάταν

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα υψηλότατα ενοίκια στην ούτως ή άλλως πανάκριβη Νέα Υόρκη προκάλεσαν καίριο πλήγμα σε ένα από τα ιστορικά καταστήματα παιχνιδιών σε όλο τον κόσμο, το FAO Schwarz. Αυτό το παιχνιδάδικο συμπλήρωσε 145 χρόνια ζωής, αλλά δυστυχώς αναγκάζεται να κλείσει, όπως ανακοίνωσε η ιδιοκτήτρια εταιρεία του, Toys «R» Us. H τελευταία το αγόρασε το 2009. Eκτοτε, δεν μπόρεσε να αντεπεξέλθει στο κόστος ενοικίασης επαγγελματικής στέγης στο Μανχάταν. Σημειώνεται ότι το τετραγωνικό μέτρο στο ισόγειο ενοικιάζεται 38.000 δολάρια.

Η ιδιοκτήτρια εταιρεία θα αναζητήσει χαμηλότερο μίσθωμα για να μεταστεγάσει το FAO Schwarz στο κέντρο της Νέας Υόρκης, ενώ και το δικό της κατάστημα Toys «R» Us εκεί θα κλείσει το 2016. Πάντως, θα εξακολουθήσει να διακινεί τα παιχνίδια με το σήμα FAO Schwarz μέσα από τα δικά της καταστήματα. Η Τοys «R» Us δέχεται σοβαρό πλήγμα από τα διαδικτυακά καταστήματα παιχνιδιών. Το πρώτο FAO Schwarz άνοιξε το 1870 στη Νέα Υόρκη και κάποτε διατηρούσε σαράντα καταστήματα σε όλες τις ΗΠΑ. «Είμαστε πάντα δεμένοι με την κληρονομιά και το εμπορικό σήμα της FAO Schwarz και λυπούμαστε, που κλείνει» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Toys «R» Us. «Φροντίζουμε για τη μετακίνηση των 200 εργαζομένων του, ενώ με μεγάλη χαρά αναζητούμε τη νέα τοποθεσία του εμβληματικού FAO Schwarz, το οποίο θα μαγέψει πολλές ακόμα γενιές παιδιών».

Το κατάστημα της 5ης λεωφόρου, στο ισόγειο του κτιρίου της General Motor, άνοιξε πριν από τριάντα χρόνια. Ωστόσο, έγινε διάσημο με τη βοήθεια της μεγάλης οθόνης στα τέλη της δεκαετίας του 1990. Αφορμή υπήρξε η ταινία «Μπιγκ» του 1988 με πρωταγωνιστές του Τομ Χανκς και Ρόμπερτ Λότζια, οι οποίοι χορεύουν επάνω στα πλήκτρα ενός κολοσσιαίου παιχνιδιού-πιάνο στο FAO Schwarz. Στη συνέχεια το κατάστημα το χρησιμοποίησε ως δέλεαρ για τα παιδιά, που το επισκέπτονταν. Η Toys «R» Us εξέταζε το ενδεχόμενο μετακίνησης του καταστήματος παιχνιδιών περισσότερο από ενάμιση χρόνο. Αν και κανονικά το μίσθωμα έληγε το 2017, προσέλαβε τους κτηματομεσίτες της CBRE, οι οποίοι κατόρθωσαν να της εξασφαλίσουν την ευνοϊκή μετακίνησή του FAΟ Schwarz πριν από την καταληκτική ημερομηνία. Τα καταστήματα λιανεμπορίου της 5ης Λεωφόρου, που απευθύνονται στην οικογένεια, αρκετά χρόνια τώρα μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους στην Τάιμς Σκουέαρ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή