Επενδυτικό ταμείο πετρελαϊκών εσόδων εξετάζει η Κύπρος

Επενδυτικό ταμείο πετρελαϊκών εσόδων εξετάζει η Κύπρος

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη δημιουργία επενδυτικού ταμείου, που θα διαχειρίζεται τα έσοδα από τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων, εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών της Κύπρου ευελπιστώντας να διασφαλίσει τη διαφανή και αξιόπιστη διαχείριση αλλά και τις ασφαλιστικές δικλίδες για συνεχή έλεγχο.

Σχετική ανακοίνωση του κυπριακού υπουργείου Οικονομικών αναφέρεται σε συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Χάρη Γεωργιάδη, με το Συμβούλιο Ενεργειακής Στρατηγικής, στο πλαίσιο της οποίας ο κ. Γεωργιάδης χαρακτήρισε τον τομέα της ενέργειας «κύριο μοχλό για την οικονομική ανάπτυξη» της Μεγαλονήσου. Ως εκ τούτου, εξετάζει αφενός την προετοιμασία της Κύπρου για τη διαχείριση των εσόδων από τα γηγενή κοιτάσματα υδρογονανθράκων και αφετέρου τις επενδύσεις στον ευρύτερο ενεργειακό τομέα. Σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα, η σχετική ανακοίνωση τονίζει πως πρέπει να παρουσιασθούν ελκυστικές επενδυτικές ευκαιρίες, που να προσελκύσουν ιδιωτικές εταιρείες ή κοινοπραξίες του ιδιωτικού τομέα με τον δημόσιο και στην περίπτωση αυτή αναμένεται να υπάρξει χρηματοδότηση από ευρωπαϊκές τράπεζες.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας, ο κ. Γεωργιάδης ζήτησε τη συνεργασία του Συμβουλίου Ενεργειακής Στρατηγικής (ΣΕΣ) προκειμένου να διασφαλισθεί ανταλλαγή πληροφοριών με το υπουργείο Οικονομικών και να παρέχεται η τεκμηριωμένη επιστημονική εκτίμηση του ΣΕΣ, το οποίο έχει ήδη προγραμματίσει σειρά συναντήσεων με φορείς αρμόδιους για ενεργειακά θέματα. Θα αξιολογήσει έτσι την υπάρχουσα κατάσταση που θα αποτελέσει τη βάση για τη διαμόρφωση εναλλακτικών προτάσεων σχετικών με τη θέσπιση ενός ολοκληρωμένου και ενιαίου κυπριακού ενεργειακού συστήματος έως και το έτος 2050. Υπενθυμίζεται πως προ διμήνου η αμερικανοϊσραηλινή πετρελαϊκή Noble χαρακτήρισε εμπορεύσιμο το κοίτασμα «Αφροδίτη» στην κυπριακή ΑΟΖ, ενώ είχε προηγηθεί λίγες ημέρες πριν η υπογραφή νέου συμβολαίου ανάμεσα στην Κυπριακή Δημοκρατία και τη γαλλική ενεργειακή Total. Εχουν, έτσι, καλλιεργηθεί προσδοκίες για εξαγωγές κυπριακών υδρογονανθράκων στην Αίγυπτο και αργότερα στην Ιορδανία. Η κυπριακή κυβέρνηση ευελπιστεί να κλείσει συμφωνίες έως το τέλος του έτους και να αρχίσει η εξόρυξη και εκμετάλλευση των κυπριακών κοιτασμάτων σε 24 με 36 μήνες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή