Ανάπτυξη 2,4% για την Ιαπωνία το α΄ τρίμηνο

Ανάπτυξη 2,4% για την Ιαπωνία το α΄ τρίμηνο

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ιαπωνική οικονομία αναπτύχθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό εδώ και ένα χρόνο στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2015 χάρη στην ελαφρά αύξηση των επενδύσεων. Η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου αναπτύχθηκε με ρυθμό 2,4% σε ετήσια βάση το πρώτο τρίμηνο του 2015, ενώ το προηγούμενο τρίμηνο είχε αναπτυχθεί με ρυθμό 1,1%. Πρόκειται για επίδοση καλύτερη από αυτή της αμερικανικής οικονομίας, αλλά και της Ευρωζώνης, σημάδι ότι η οικονομία βγαίνει από την ύφεση του περασμένου έτους. Ωστόσο η σημαντικότερη συμβολή προήλθε από τη συσσώρευση αποθεμάτων, που συνεισέφερε 0,5% στην ανάπτυξη έναντι 0,4% που προήλθε από την αύξηση της εσωτερικής ζήτησης σε τομείς όπως η κατανάλωση, οι επενδύσεις σε ακίνητα και οι επενδύσεις σε επιχειρήσεις.

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας θα εξετάσει με μεγάλη προσοχή τα νέα στοιχεία στη συνάντησή της που ολοκληρώνεται την Παρασκευή και όπου αναμένεται να διατηρήσει σε ισχύ το τεράστιο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και τις προβλέψεις για ισχυρή ανάπτυξη της οικονομίας. «Η οικονομία δεν καταρρέει. Ανακάμπτει, οπότε δεν πιστεύω ότι θα ασκηθεί πίεση στην Τράπεζα της Ιαπωνίας ώστε να χαλαρώσει τη στάση της σύντομα. Το πρόβλημα είναι ότι δεν επιταχύνεται η ανάκαμψη», αναφέρει ο κ. Γιοσίκι Σίνκε, επικεφαλής οικονομολόγος της Dai-ichi Life Research Institute. Επίσης, δύο χρόνια μετά την έναρξη της ποσοτικής χαλάρωσης στην Ιαπωνία καταγράφεται αύξηση της κατανάλωσης, των επενδύσεων σε ακίνητα και των εξαγωγών, αλλά με μικρό ρυθμό. «Το ποσοστό της ανάπτυξης μπορεί να φαντάζει καλό με την πρώτη ματιά, αλλά στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν πολλά για τα οποία θα μπορούσε κάποιος να πανηγυρίσει», σχολιάζει στο Reuters ο κ. Σίνκε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή