«Πράσινο φως» από τρόικα για Κύπρο

«Πράσινο φως» από τρόικα για Κύπρο

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία χθες η αξιολόγηση της Κύπρου εκ μέρους των διεθνών δανειστών της, της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ). Σε κοινή ανακοίνωσή τους επισήμαναν πως έχει επιτευχθεί συμφωνία σε επίπεδο κλιμακίων, εφόσον η νομοθεσία για την εκποίηση ακινήτων έχει ψηφιστεί και έχει τεθεί σε ισχύ. Ωστόσο, όπως συμπληρώνουν, χρειάζονται περαιτέρω ενέργειες για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, συμπεριλαμβανομένης της νομοθεσίας για διευκόλυνση της διαδικασίας πώλησης τραπεζικών δανείων.

Επιπροσθέτως, ζητούν από τις αρχές να διατηρήσουν τον ρυθμό των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, προσθέτοντας πως κομβικό συστατικό τους είναι η μεταρρύθμιση ειδικά του δημοσίου τομέα.

Οι εκπρόσωποι των διεθνών δανειστών επισημαίνουν πως είναι απαραίτητη η εφαρμογή των αποκρατικοποιήσεων, ώστε να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα της οικονομίας, να προσελκυστούν επενδύσεις και να μειωθεί το δημόσιο χρέος. Σύμφωνα, τώρα, με πληροφορίες η κυβέρνηση θέλει στο επικαιροποιημένο μνημόνιο της Κύπρου να αποφύγει τα προαπαιτούμενα για την καταβολή της δόσης. Επιπλέον, ανοικτό παραμένει το ποσόν της δόσης, που θα λάβει τώρα. Προ μηνών αναμενόταν να της δοθούν περί τα 600 εκατομμύρια ευρώ, αλλά σήμερα οι ανάγκες της έχουν μειωθεί. Αφενός έχουν βελτιωθεί τα δημόσια οικονομικά της Κύπρου αφετέρου εκδόθηκαν ομόλογα 1 δισ. ευρώ. Η τελευταία αξιολόγηση αναμένεται ακόμα να ρυθμίσει το πώς θα χρησιμοποιηθεί το «μαξιλάρι» των 2 δισ. ευρώ, που προβλέπει το πρόγραμμα προσαρμογής. Το 1 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των πιστωτικών ιδρυμάτων δεν χρειάστηκε, ενώ προέκυψε επιπλέον κεφάλαιο χάρις στην καλυτέρευση της δημοσιονομικής επίδοσης. Θα πρέπει να αναφερθεί πως η κυπριακή κυβέρνηση ευελπιστεί πως σε δέκα μήνες και με τη λήξη του προγράμματος θα πάρει το «πράσινο φως» από την τρόικα, προκειμένου να αξιοποιήσει το πλεόνασμα για αναχρηματοδότηση του δαπανηρού εσωτερικού δανεισμού. Στο επικαιροποιημένο μνημόνιο αναμένεται να συνεκτιμηθούν και οι αναθεωρημένες προς τα κάτω εκτιμήσεις για το μακροοικονομικό περιβάλλον. Εντούτοις, τα δημοσιονομικά δεδομένα είναι πολύ καλύτερα, ευνοώντας τη Λευκωσία στο ότι πιθανώς δεν θα βρεθεί στην ανάγκη να λάβει επιπρόσθετα μέτρα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή