Το φθηνό πετρέλαιο «πάγωσε» επενδύσεις αξίας 100 δισ. δολαρίων

Το φθηνό πετρέλαιο «πάγωσε» επενδύσεις αξίας 100 δισ. δολαρίων

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά την ανάκαμψη που έχουν σημειώσει τελευταία οι τιμές του πετρελαίου, με το αργό ΗΠΑ να κυμαίνεται σε επίπεδα πάνω από τα 60 δολάρια το βαρέλι και το Brent να πλησιάζει τα 66 δολάρια το βαρέλι, η δραματική πτώση του «μαύρου χρυσού» που προηγήθηκε οδήγησε σε αναβολή ή και πλήρη ακύρωση ενεργειακά σχέδια αξίας άνω των 100 δισ. δολαρίων. Η αναδίπλωση της πετρελαϊκής βιομηχανίας ανά τον κόσμο έχει οδηγήσει σε χιλιάδες απολύσεις και σε επιβράδυνση την αμερικανική βιομηχανία σχιστολιθικών.

Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times, έχουν μειωθεί οι δαπάνες σε 26 μεγάλα ενεργειακά σχέδια ανά τον κόσμο στα οποία συμμετέχουν κολοσσοί όπως η Royal Dutch Shell, η ConocoPhillips και η Statoil . Η βρετανική εφημερίδα επικαλείται έρευνα της συμβουλευτικής Rystad Energy, σύμφωνα με την οποία οι πετρελαϊκές έχουν μειώσει τις δαπάνες σε ορισμένους από τους πλέον δαπανηρούς τομείς. Μεταξύ άλλων αναφέρει τα σχέδια εκμετάλλευσης πετρελαιοφόρου άμμου στον Καναδά, το κάθε ένα από τα οποία προέβλεπε δαπάνες ύψους από ένα έως 10 δισ. δολάρια. Οπως αναφέρει, η αναβολή τόσο σημαντικών επενδυτικών σχεδίων θα καθυστερήσει τη μελλοντική παραγωγή τόσο ώστε περίπου 1,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα να παράγονται με δύο χρόνια καθυστέρηση.

Το ίδιο ρεπορτάζ επικαλείται, άλλωστε, έρευνα της Goldman Sachs, σύμφωνα με την οποία 61 νέα ενεργειακά σχέδια είναι ασύμφορα από οικονομικής απόψεως όταν η τιμή του πετρελαίου βρίσκεται στα 60 δολάρια το βαρέλι. Αυτό σημαίνει πως κινδυνεύουν να ακυρωθούν κεφαλαιακές δαπάνες ύψους άνω των 750 δισ. δολαρίων και μαζί με αυτές και μια παραγωγή 10,5 εκατ. βαρελιών την ημέρα. Η ίδια έρευνα προβλέπει πως αν οι τιμές διατηρηθούν στα υφιστάμενα χαμηλά επίπεδα, θα μειωθούν κατά τουλάχιστον 50% οι επενδύσεις σε ενεργειακά σχέδια σε 17 χώρες, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται οι Ανγκόλα, Νιγηρία, Αυστραλία και Αλγερία. Ανάμεσα στα μεγαλύτερα και σημαντικότερα πετρελαϊκά σχέδια που αναβάλλονται ή ακυρώνονται συμπεριλαμβάνονται η μονάδα υγροποιημένου φυσικού αερίου της Shell στην Αυστραλία, η ανάπτυξη πετρελαιοφόρου άμμου στον Καναδά από την Cenovus Energy και η ανάπτυξη του κοιτάσματος που έχει εντοπίσει η Conoco στο νορβηγικό τμήμα της Βόρειας Θάλασσας.

Σύμφωνα, άλλωστε, με τη Morgan Stanley, που μελέτησε τα σχέδια κεφαλαιακών επενδύσεων τουλάχιστον 120 επιχειρήσεων, οι επενδύσεις τους αναμένεται να μειωθούν κατά 25% στη διάρκεια του έτους από τα 520 δισ. δολάρια, που είχαν σχεδιάσει αρχικά, στα 389 δισ. δολάρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή