Προειδοποιητικό σήμα της Airbus σε Βρετανία

Προειδοποιητικό σήμα της Airbus σε Βρετανία

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος για την παραμονή ή όχι της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα αναγκάσει τον αεροναυπηγικό ευρωπαϊκό όμιλο Airbus να επανεξετάσει τις επενδύσεις του στη Γηραιά Αλβιώνα, διότι θα πληγεί η ανταγωνιστικότητα της χώρας, σχολίασε διευθυντικό στέλεχος της Airbus πάνω στα σενάρια για ένα Brexit.

Ο Πολ Καν, πρόεδρος του ισχυρού αεροναυπηγικού όμιλου στη Βρετανία, δήλωσε στο BBC πως η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε δεν θα σημάνει το κλείσιμο των μονάδων της στη χώρα. Προσέθεσε, ωστόσο, τα εξής: «Θα εξέταζε η Airbus μελλοντικές επενδύσεις στη Βρετανία εάν η έξοδός της από την Ε.Ε οδηγούσε σε επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών συγκριτικά με άλλες χώρες στην Ευρώπη ή κάπου πιο μακριά; Ναι, βέβαια». Προς το παρόν, η Airbus απασχολεί 16.000 άτομα στη Βρετανία, συμπεριλαμβανομένων 6.000 ατόμων που εργάζονται σε εργοστάσιο συναρμολόγησης στη βόρεια Ουαλλία. Η Airbus είναι η δεύτερη μεγαλύτερη κατασκευάστρια αεροσκαφών στον κόσμο μετά την Boeing. Η δέσμευση του πρωθυπουργού, Ντέιβιντ Κάμερον, να πραγματοποιήσει δημοψήφισμα για το εάν ή όχι επιθυμούν οι Βρετανοί την παραμονή της χώρας στην Ε.Ε. μέχρι τα τέλη του 2017, αποτέλεσε ένα από τα βασικά σημεία της προεκλογικής εκστρατείας του.

Αφού βγήκε νικητής των εκλογών της 7ης Μαΐου έχει ξεκινήσει μια έντονη συζήτηση επί του θέματος, με τους επικεφαλής των μεγαλύτερων εταιρειών στη χώρα να λαμβάνουν δημόσια θέσεις. Μέσα στην εβδομάδα, ο πρόεδρος της εταιρείας κατασκευαστικού εξοπλισμού JCB, o Λόρδος Αντονι Μπάμφορντ, είπε πως η Βρετανία θα πρέπει να φύγει «ήσυχα και ειρηνικά» από την Ε.Ε. Εν συνεχεία, ο πρόεδρος της βρετανικής Ομοσπονδίας Εργοδοτών, Σερ Μάικ Ρέικ, δήλωσε πως οι επιχειρήσεις θα «πρέπει να μιλήσουν δημοσίως για ένα Brexit» και να ταχθούν υπέρ της παραμονής της χώρας σε μια Ε.Ε. που θα έχει προχωρήσει σε αποτελεσματικές μεταρρυθμίσεις. Ο κ. Καν της Airbus επισήμανε πως θεωρεί απαραίτητο να εκφραστεί επί του ζητήματος ο εκπρόσωπος μιας τόσο μεγάλης εταιρείας. Τα σχόλια του κ. Καν ακολούθησαν ομιλία του πρωθυπουργού ενώπιον της Ομοσπονδίας Εργοδοτών μια ημέρα πριν, όπου ο κ. Κάμερον είπε ότι η κυβέρνηση θα καταβάλει προσπάθειες για την παραμονή της Βρετανίας στην Ε.Ε αλλά αφού θα έχουν εφαρμοστεί μεταρρυθμίσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή