92,6 τρισ. δολ. διαχειρίζονται οι θεσμικοί

92,6 τρισ. δολ. διαχειρίζονται οι θεσμικοί

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντική αύξηση εμφάνισαν τα περιουσιακά στοιχεία των θεσμικών επενδυτών το 2013, φθάνοντας τα 92,6 τρισ. δολάρια, σε ανεπτυγμένες και αναδυόμενες οικονομίες, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ). Στο πλαίσιο αυτό στις χώρες – μέλη του οργανισμού τα περιουσιακά στοιχεία των συνταξιοδοτικών ταμείων ανήλθαν σε 24,7 τρισ. δολάρια, των επενδυτικών ταμείων σε 34,9 τρισ. δολάρια, των ασφαλιστικών εταιρειών σε 26,1 τρισ. δολάρια, των δημοσίων συνταξιοδοτικών ταμείων σε 5,1 τρισ. δολάρια και των λοιπών επενδυτών σε 1,8 τρισ. δολάρια. Οι πιο χτυπητές αυξήσεις στα συνταξιοδοτικά ταμεία παρατηρήθηκαν στην Εσθονία, την Κορέα, το Λουξεμβούργο και την Τουρκία, καθώς υπερέβησαν το 20%.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του διεθνούς οργανισμού, η χρηματιστηριακή αξία των περιουσιακών στοιχείων που συγκεντρώνονται σε αναλογία με το ΑΕΠ της εκάστοτε χώρας είναι βασικός δείκτης της κλίμακας της δραστηριότητας ενός συνταξιοδοτικού ταμείου. Η μεσοσταθμισμένη αναλογία περιουσιακών στοιχείων προς ΑΕΠ για τα συνταξιοδοτικά ταμεία ανήλθε από 77,1% του ΑΕΠ το 2012 στο 84,2% του ΑΕΠ το 2013. Στην Ολλανδία παρατηρήθηκε αύξηση σε επίπεδα-ρεκόρ του 166,3%. Πάντως, όλες οι χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ εξασφάλισαν θετικές αποδόσεις κατά τη διάρκεια του 2013 και αυτό συνέβη παρά την ανησυχητική αβεβαιότητα για την παγκόσμια οικονομία, τις γεωπολιτικές εντάσεις και το ευμετάβλητο περιβάλλον των διεθνών κεφαλαιαγορών.

Κατά μέσο όρο, η ετήσια απόδοση των επενδύσεων των συνταξιοδοτικών ταμείων στις χώρες του ΟΟΣΑ φθάνει το 4,7% και κυμαίνεται από 11,7% για τις ΗΠΑ με το υψηλότερο ποσοστό έως το χαμηλότερο του – 4,6% της Δανίας. Θα πρέπει να αναφερθεί ότι η ζωηρή απόδοση των περισσότερων χρηματιστηρίων το 2013 βοήθησε στις καλύτερες αποδόσεις των εν λόγω ταμείων, ενώ και εκτός πλαισίου ΟΟΣΑ είχαν θετικές αποδόσεις τα συνταξιοδοτικά ταμεία με μέσο όρο ελαφρώς υψηλότερο εκείνου των χωρών του ΟΟΣΑ. Αναφορικά με τις επιλογές των επενδυτικών ταμείων και στις χώρες του διεθνούς οργανισμού και στις εκτός αυτού, τα ομόλογα παραμένουν πρώτη επιλογή και αντιστοιχούν στο 52% των συνολικών περιουσιακών στοιχείων. Κι αυτό δηλώνει και το συντηρητικό πνεύμα των διαχειριστών των κεφαλαίων προς επένδυση από τα ταμεία. Υπάρχουν, βέβαια, και χώρες, οι οποίες επιλέγουν μαζικά και μετοχές στα επενδυτικά χαρτοφυλάκια των συνταξιοδοτικών ταμείων σε ποσοστό από 40% έως 50%, όπως οι ΗΠΑ, Αυστραλία, Χιλή και Πολωνία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή