Αποδόσεις

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πετρέλαιο

Πτωτικά κινήθηκαν πάλι χθες οι τιμές του πετρελαίου, αντιστρέφοντας σε μεγάλο βαθμό την άνοδο που είχε σημειώσει ο μαύρος χρυσός στη συνεδρίαση της Πέμπτης, όταν τα στρατηγικά αποθέματα των ΗΠΑ είχαν εμφανισθεί μειωμένα για τρίτη συναπτή εβδομάδα. Η μείωση ήταν, άλλωστε, πολύ μεγαλύτερη από την αναμενόμενη και συγκεκριμένα κατά 2,7 εκατ. βαρέλια, ενώ είχε συνδυασθεί με στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Ενέργειας που ανέφεραν υποχώρηση της παραγωγής αμερικανικού πετρελαίου κατά 112.000 βαρέλια την ημέρα. Χθες, όμως, το αργό ΗΠΑ κυμαινόταν σε επίπεδα γύρω στα 60,45 δολάρια το βαρέλι και το Brent στα 63,76 δολάρια το βαρέλι. Οπως αναφέρουν αναλυτές της αγοράς, οι τιμές παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα εν μέρει και εξαιτίας της υποχώρησης του δολαρίου στο οποίο αποτιμάται το πετρέλαιο.

Απώλειες για τον χρυσό

Σε επίπεδα άνω των 1.200 δολαρίων η ουγγιά κινήθηκε η τιμή του χρυσού την Παρασκευή, αλλά σημειώθηκαν οι μεγαλύτερες εβδομαδιαίες απώλειες στο διάστημα του τελευταίου μηνός λόγω της ενίσχυσης του δολαρίου. Από τη Δευτέρα, η τιμή του πολύτιμου μετάλλου υποχώρησε κατά 1,4%, αντανακλώντας τη μεγαλύτερη πτώση από την εβδομάδα που έληξε στις 24 Απριλίου. Παράλληλα, το δολάριο σημείωσε κέρδη 2% έναντι καλαθιού με τα υπόλοιπα ισχυρά νομίσματα της παγκόσμιας οικονομίας, αντιστρέφοντας την πτωτική πορεία των τελευταίων πέντε εβδομάδων. Βασικό αίτιο στην πτώση της τιμής του χρυσού, με αποτέλεσμα να σημειώνει απώλειες μέσα στην εβδομάδα, ήταν η ενίσχυση του δολαρίου έναντι του ευρώ έπειτα από τα σχόλια του προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ότι θα επιταχυνθούν οι αγορές ομολόγων στην Ευρωζώνη μέσα στους επόμενους μήνες. Ετσι, η προοπτική για περαιτέρω ενίσχυση της ρευστότητας στις αγορές τίτλων της Ευρωζώνης εξασθένισε το ευρώ έναντι του δολαρίου. Αναλυτές της αγοράς επισημαίνουν, πάντως, ότι η τιμή του χρυσού που θεωρείται ένα παραδοσιακό επενδυτικό καταφύγιο δεν έχει ενισχυθεί πάνω από 3% στην Ασία ή στη Δύση από τα μέσα Μαρτίου.

Ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου

Υποτονικές παρέμειναν οι συνεδριάσεις στην εγχώρια αγορά ομολόγων και την προτελευταία εβδομάδα του Μαΐου. Οι αποδόσεις διατηρήθηκαν σε απαγορευτικά επίπεδα, καθώς όσο δεν υπάρχει συμφωνία για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας τα ελληνικά ομόλογα κινούνται σε αρνητικά ρεκόρ απόδοσης, καθιστώντας αδύνατη την έξοδο της χώρας στις αγορές όπως και των εγχώριων επιχειρήσεων. Η τιμή του 10ετούς ελληνικού ομολόγου κυμάνθηκε στα 55,75 λεπτά του ευρώ, με την απόδοση να ανέρχεται στο 11,08%. Αντίστοιχα το 10ετές γερμανικό ομόλογο είχε τιμή στα 98,83 λεπτά του ευρώ και απόδοση στο 0,63%. Επίσης η απόδοση του 3ετούς ελληνικού ομολόγου κυμάνθηκε στα 22,70% και του 5ετούς ομολόγου είχε απόδοση 16,25%. Το strip (καλάθι) των 20 ομολόγων παρουσίασε μέση τιμή στα 51,75 λεπτά του ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή