Αύξηση δημόσιων εγγραφών στην Ευρώπη

Αύξηση δημόσιων εγγραφών στην Ευρώπη

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ζωηρή ήταν η δραστηριότητα η οποία εκδηλώθηκε στην Ευρωπαϊκή Ενωση στο πεδίο των αρχικών εγγραφών για δημόσια διάθεση μετοχών (ΙΡΟ) την τριμηνία Ιανουαρίου – Μαρτίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΥ, Global IPO Trends, σημαντικός αριθμός δημόσιων προσφορών βρίσκεται σε εξέλιξη. Συνολικά, πάντως, σε όλη την Ευρώπη η διάθεση των επενδυτών είναι ευνοϊκή. Βασικοί λόγοι θεωρούνται οι ευμενείς νομισματικές συνθήκες, συμπεριλαμβανομένης και της πολιτικής ποσοτικής χαλάρωσης εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και των υψηλών αποτιμήσεων μετοχών.

Αντιθέτως, στις Ηνωμένες Πολιτείες την ίδια περίοδο  Ιανουαρίου – Μαρτίου 2015 διεκπεραιώθηκαν μόλις 38 δημόσιες προσφορές, αντλώντας συνολικά 5,6 δισεκατομμύρια δολάρια εν συγκρίσει με τις 71 δημόσιες προσφορές (ΙΡΟ) του αντίστοιχου διαστήματος του 2014. Πέρυσι μέσω των εν λόγω ΙΡΟ είχαν αποκομιστεί περί τα 12 δισεκατομμύρια δολάρια. Με τη δραστηριότητα του 2015 οι Ηνωμένες Πολιτείες κατατάσσονται στην τρίτη θέση με κριτήριο τον αριθμό των ΙΡΟ και των κεφαλαίων που αντλήθηκαν.

Αναφορικά, τώρα, με τη γεωγραφική περιοχή της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής, της Ινδίας και της Αφρικής, αυτή φέτος εμφανίζεται στην πρώτη θέση με κριτήριο τα κεφάλαια που συγκεντρώθηκαν από την αρχική δημόσια εγγραφή για δημόσια διάθεση μετοχών. Συγκεντρώθηκαν 16,8 δισ. δολάρια και ακολουθούν οι ΗΠΑ και η Νοτιοανατολική Ασία. Οσον αφορά τον αριθμό των συναλλαγών, πρώτη κατατάσσεται η Νοτιοανατολική Ασία και ακολουθούν Ευρώπη, Μ. Ανατολή, Ινδία και Αφρική. Σε επίπεδο χρηματιστηρίων, το Λονδίνο καταλαμβάνει την κορυφαία θέση. Το LSE (Χρηματιστήριο του Λονδίνου) και το AIM (Αγορά Εναλλακτικών Επενδύσεων), επίσης στο Λονδίνο, είχαν 17 νέες εισαγωγές, οι οποίες τους απέφεραν 3,4 δισεκατομμύρια δολάρια. Στη δεύτερη θέση βάσει των αντληθέντων κεφαλαίων βρίσκεται το χρηματιστήριο της Μαδρίτης, το οποίο στήριξε ιδιαίτερα η δημόσια προσφορά των μετοχών του Aena, του κρατικού φορέα διαχείρισης των ισπανικών αεροδρομίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή