ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Αίγυπτος ανακάμπτει χάρη στη στήριξη των χωρών του Κόλπου

Η Αίγυπτος ανακάμπτει χάρη στη στήριξη των χωρών του Κόλπου

Παρά την ανησυχία που έχει ενσπείρει η θανατική καταδίκη του δημοκρατικά εκλεγμένου πρώην προέδρου της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Μόρσι, και άλλων στελεχών των Αδελφών Μουσουλμάνων, η σιδηρά πειθαρχία του καθεστώτος του στρατηγού Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι φαίνεται πως εμπνέει εμπιστοσύνη στους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης.

Μολονότι είναι ορατός ο κίνδυνος νέων εντάσεων στη χώρα της Βόρειας Αφρικής εξαιτίας της αυταρχικής διακυβέρνησης του Σίσι, τόσο η Standard & Poor’s όσο και η Moody’s αναβάθμισαν προσφάτως την αιγυπτιακή οικονομία προεξοφλώντας υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Στην έκθεσή του για την παγκόσμια οικονομία, άλλωστε, το ΔΝΤ προβλέπει πως οι χώρες της ευρύτερης περιοχής της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής θα σημειώσουν μέσο όρο ανάπτυξης 4,0% το 2015 και 4,4% το 2016. Τονίζει προπαντός ότι το πρόγραμμα μακροοικονομικής σταθεροποίησης της Αιγύπτου και οι ευρύτατες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα ενισχύσουν την εμπιστοσύνη στη χώρα σε μια περιοχή που απειλείται διαρκώς από τοπικές συγκρούσεις, συνεχείς κοινωνικοπολιτικές εντάσεις και προβλήματα ασφαλείας.

Πέραν της ανάπτυξης 5,6% που ήδη σημείωσε το ΑΕΠ της Αιγύπτου το τελευταίο εξάμηνο, παράγοντας τόνωσης της αιγυπτιακής οικονομίας είναι -σύμφωνα με τη S&P- η διαφαινόμενη προθυμία ορισμένων χωρών του Κόλπου να εξακολουθήσουν να παρέχουν στην αιγυπτιακή κυβέρνηση επαρκή κεφάλαια σε συνάλλαγμα ώστε να καλύπτει η χώρα τις βραχυπρόθεσμες χρηματοδοτικές της ανάγκες. Αναμένονται εισροές επενδυτικών κεφαλαίων που η S&P εκτιμά ότι μπορεί να υπερβούν κατά μέσον όρον τα 10 δισ. δολάρια ετησίως μέσα στην επόμενη τριετία και να διοχετευθούν στους τομείς της ενέργειας, των ακινήτων και των μεταφορών. Στην περίπτωση αυτή και υπό τον όρο ότι δεν θα υπάρξει νέα αποσταθεροποίηση στη χώρα-σύμβολο για τον αραβικό κόσμο, η S&P προβλέπει πως ο μέσος όρος ανάπτυξης την επόμενη τριετία θα είναι 4,3% ετησίως, σημαντικά υψηλότερος από το μόλις 2,1% των προηγούμενων τεσσάρων ετών, τα δύο τουλάχιστον από τα οποία η Αίγυπτος βρέθηκε στην καρδιά της Αραβικής Ανοιξης.

Πράγματι η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κουβέιτ δεσμεύθηκαν να παράσχουν τουλάχιστον 12,5 δισ. δολάρια σε νέα οικονομική στήριξη προς την Αίγυπτο. Οι χώρες αυτές έχουν ήδη προσφέρει συνολική χρηματοδότηση ύψους 25 δισ. δολαρίων σε εγγυήσεις, κεφάλαια και δάνεια με ευνοϊκούς όρους τα τελευταία τρία χρόνια. Στα τέλη Απριλίου η Κεντρική Τράπεζα της Αιγύπτου έλαβε 6 δισ. δολάρια σε καταθέσεις από τις χώρες του Κόλπου, με αποτέλεσμα να αυξήσει τα συναλλαγματικά της διαθέσιμα στα 205 δισ. δολάρια από τα 15,3 δισ. δολάρια. Σε ό,τι αφορά τις ιδιωτικές επενδύσεις από εταιρείες της Δύσης, ο πετρελαϊκός κολοσσός της ΒΡ προχωρεί σε επένδυση ύψους 12 δισ. δολαρίων την οποία και χαρακτήρισε «ψήφο εμπιστοσύνης στο επενδυτικό κλίμα της Αιγύπτου», ενώ η Coca-Cola δρομολογεί επένδυση ύψους 500 εκατ. στην Αίγυπτο μέσα στην επόμενη τριετία.

Το ερώτημα είναι, βέβαια, αν οι επενδύσεις αυτές μπορούν να προσφέρουν τουλάχιστον θέσεις εργασίας σε μια χώρα με επίσημη ανεργία της τάξης του 14% και την ανεργία μεταξύ των νέων να φθάνει το 29%. Συγκεκριμένα, το 55% των ανέργων είναι νέοι στην Αίγυπτο, όπου η νεολαία αντιπροσωπεύει το 1/5 του πληθυσμού. Οι μεταρρυθμίσεις, άλλωστε, με τις οποίες προσελκύει επενδύσεις ο στρατηγός Σίσι έχουν ώς τώρα συμπεριλάβει την περικοπή των επιδοτήσεων στα καύσιμα.