Τις συνέπειες του Brexit από Ε.Ε. μελετά η BoE

Τις συνέπειες του Brexit από Ε.Ε. μελετά η BoE

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ενδεχόμενο της εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση (Brexit) εξετάζει η Τράπεζα της Αγγλίας, όπως καταγράφεται σε μυστική ηλεκτρονική αλληλογραφία, η οποία κατά λάθος έφθασε στα χέρια των συντακτών της εφημερίδας «The Guardian». Στο σχετικό κείμενο αναφέρεται ότι ένας μικρός αριθμός στελεχών της Τράπεζας, υπό την καθοδήγηση του σερ Τζον Κάνλιφ, διερευνά τις ενδεχόμενες επιπτώσεις μιας τέτοιας κίνησης. Αν και, όπως επισημαίνεται, θα έπρεπε ο Τύπος, τα ΜΜΕ και τα κυβερνητικά στελέχη να μη μάθουν τις μυστικές διεργασίες, τελικώς το πέπλο μυστικότητας έπεσε.

Αρχικά είχε σχεδιαστεί ώστε, εάν κάποιος ρωτούσε την Τράπεζα για τα σχέδια εκτάκτου ανάγκης με την επωνυμία Project Bookend, εκείνη θα τόνιζε ότι δεν έχουν σχέση με το επικείμενο δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Αντιθέτως, θα ισχυριζόταν ότι αφορούν ευρεία γκάμα ζητημάτων, που συνδέονται με την Ευρώπη. Τώρα, πλέον, μέλη του βρετανικού κοινοβουλίου ασκούν πιέσεις στην Τράπεζα να αποκαλύψει λεπτομέρειες για τα τεκταινόμενα. Διερωτώνται γιατί αποφασίστηκε να υπάρχει μυστικότητα και ζητούν από τον υπουργό Οικονομικών, Τζορτζ Οσμπορν, να αποκαλύψει εάν ήταν σε γνώση του το απόρρητο σχέδιο.

«Πρέπει σήμερα να μάθουμε εάν η Τράπεζα της Αγγλίας πρόκειται εγκαίρως να δώσει στη δημοσιότητα τα πορίσματα της έκθεσης, ώστε να μπορούν όλοι προ του δημοψηφίσματος να τα μελετήσουν», δήλωσε ο Κρις Λέσλι, σκιώδης υπουργός Οικονομικών. «Επιπλέον, η Τράπεζα οφείλει να διευκρινίσει το χρονοδιάγραμμα του σχεδίου Project Bookend και την ταυτότητα όσων ασχολήθηκαν με αυτό. Ο υπουργός Οικονομικών και το υπουργείο γνώριζαν την προετοιμασία της απόρρητης έκθεσης; Εάν ναι, πότε συνέστησαν στην Τράπεζα της Αγγλίας να τη δημοσιοποιήσει; Εάν όχι, μήπως ορισμένοι υπουργοί έδωσαν εντολή για να γίνει εκτίμηση των επιπτώσεων μιας Brexit και πότε αυτή θα δοθεί στη δημοσιότητα;». Σε ανακοίνωσή της, η Τράπεζα της Αγγλίας αναφέρει ότι σχεδίαζε να δημοσιοποιήσει τα πορίσματά της την κατάλληλη στιγμή, χωρίς περαιτέρω λεπτομέρειες. Πρόσθεσε, ακόμα, ότι τα στελέχη της θα εξακολουθήσουν να διερευνούν τον αντίκτυπο μειζόνων πολιτικών γεγονότων κεκλεισμένων των θυρών.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή