Ουραγός στα πυρηνικά η Γερμανία

Ουραγός στα πυρηνικά η Γερμανία

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπάρχουν τομείς στην έρευνα και την τεχνολογία στους οποίους η Γερμανία κατατάσσεται στην κορυφαία θέση και σε άλλους όπου υστερεί. Ειδικότερα, αξιοζήλευτη θέση καταλαμβάνει στην εξερεύνηση των μυστικών του πλανήτη και του σύμπαντος. Με τις έρευνές της στους επιταχυντές στο Αμβούργο και το Ντάρμσταντ, αλλά και τη συμμετοχή της στον CERN, η Γερμανία συγκαταλέγεται δικαίως στην ομάδα των πρωτοπόρων χωρών. Επιπροσθέτως, στο πεδίο της εξερεύνησης του σύμπαντος, η χώρα συνεισφέρει σημαντικά στο να απαντηθούν τα μεγάλα ερωτήματα της ανθρωπότητας.

Αντιθέτως, στην πυρηνική τεχνολογία η Γερμανία φέρεται να είναι ουραγός. Οι πολιτικοί ηγέτες αποφασίζουν και κλείνουν σταδιακά τα πυρηνικά της εργοστάσια, όταν πριν από είκοσι χρόνια η γερμανική τεχνολογία στα πυρηνικά εθεωρείτο πρωτοποριακή και βασικό σημείο αναφοράς. Η Γερμανία αποφάσισε να γυρίσει την πλάτη της στην πυρηνική ενέργεια μετά το ατύχημα της Φουκουσίμα. Η χώρα δεν κατασκευάζει πλέον πυρηνικά εργοστάσια με αποτέλεσμα να κινδυνεύει με αφανισμό και ο σχετικός κλάδος σπουδών στα πανεπιστήμια, αναφέρει η Deutsche Welle.

Σχεδόν νομοτελειακά, όσο υποχωρεί η πυρηνική τεχνολογία, τόσο αναπτύσσεται ιλιγγιωδώς η γνώση για τις ήπιες μορφές ενέργειας. Στα πεδία ερευνών της ηλιακής και αιολικής ενέργειας, αλλά και στα βιοκαύσιμα, η χώρα θεωρείται πρωτοπόρος. Η γερμανική τεχνική των σχετικών εγκαταστάσεων θεωρείται υποδειγματική. Αντιθέτως, η πράσινη γενετική μηχανική δεν ευδοκίμησε στη χώρα.Τον Ιανουάριο η BASF, η κορυφαία χημική εταιρεία παγκοσμίως, ανακοίνωσε ότι τερματίζει τις σχετικές ερευνητικές της δραστηριότητες στη Γερμανία, μεταφέροντάς τες στη Βόρεια Καρολίνα των ΗΠΑ. Ηταν η μοναδική επιχείρηση στη Γερμανία η οποία εξακολουθούσε τις έρευνες σε διαγονιδιακά φυτά. Ωστόσο, την υποχρέωσαν σε αλλαγή πλεύσης τόσο οι αντιδράσεις σε επίπεδο πολιτικής όσο και κοινωνίας πολιτών. Την πρώτη θέση, πάντως, εξακολουθεί να διατηρεί η χώρα στη μηχανουργία, στηρίζοντας τον εξαγωγικό προσανατολισμό της οικονομίας. Η Γερμανία θεωρείται σχεδόν ασυναγώνιστη στο συγκεκριμένο πεδίο χάρις στην εξαιρετική ακαδημαϊκή εκπαίδευση και στα πολυάριθμα ερευνητικά ινστιτούτα. Τέλος, η Γερμανία θεωρείται ουραγός στην έρευνα για τα βλαστοκύτταρα, κυρίως για λόγους βιοηθικής, αναφέρει η DW.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή