Κρ. Νουαγιέ: «Παραμένουν ενεργές οι εστίες αβεβαιότητας»

Κρ. Νουαγιέ: «Παραμένουν ενεργές οι εστίες αβεβαιότητας»

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε υψηλό μηνός οδηγήθηκε το δολάριο έναντι του ευρώ, λόγω προσδοκιών για αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ αλλά και της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της G7, που ξεκινά σήμερα στη Δρέσδη και ολοκληρώνεται την Παρασκευή. Το δολάριο και η αμερικανική οικονομία ξεχωρίζουν σ’ ένα διεθνές περιβάλλον, όπου ελλοχεύουν κίνδυνοι αποσταθεροποίησης. Μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2007-09, η ανάπτυξη εξακολουθεί να είναι, τουλάχιστον, υποτονική στα περισσότερα μέλη της «Ομάδας των Επτά» που είναι οι ισχυρότερες οικονομίες του αναπτυγμένου κόσμου. Το δολάριο διαμορφώθηκε χθες στα 1,0984 έναντι του ευρώ, ύστερα από σχόλια της επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), Tζάνετ Γιέλεν, για πρόοδο της αμερικανικής οικονομίας.

Ο Κριστιάν Νουαγιέ, κεντρικός τραπεζίτης της Γαλλίας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ότι «οι διάφοροι κίνδυνοι που επικρατούσαν το 2014 εξακολουθούν να υφίστανται σήμερα και θα πρέπει να παρακολουθούνται στενά από το χρηματοπιστωτικό σύστημα». «Αναφέρομαι στις συνθήκες υψηλής μεταβλητότητας που επικρατούν στις αγορές, λόγω της περιορισμένης ρευστότητας και των χαμηλών επιτοκίων σε όλο το εύρος των αποδόσεων τίτλων», προειδοποίησε ο κ. Νουαγιέ. Το περιβάλλον των χαμηλών, σχεδόν μηδενικών, επιτοκίων δεν είναι μόνον χαρακτηριστικό της Ευρωζώνης, των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας, αλλά επεκτείνεται και σε άλλες οικονομίες που καταβάλλουν προσπάθειες για να επανέλθουν σε φυσιολογικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Είναι ένα ζήτημα που απασχολεί και προβληματίζει τους οικονομικούς αναλυτές, ιδιαίτερα λόγω της καθυστέρησης στην αύξηση των επιτοκίων από τη Fed, ύστερα από μια ολόκληρη εξαετία.

Στην επίσημη ατζέντα των υπουργών Οικονομικών της G7 προτεραιότητα αναμένεται να δοθεί στην καταπολέμηση των δικτύων χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, μέσα από τη βελτίωση του διασυνοριακού συντονισμού στο «πάγωμα» περιουσιακών στοιχείων. Είναι ένα ζήτημα που έχει προωθηθεί από τη Γερμανία και τη Γαλλία. Αντικείμενο συζήτησης των υπουργών της G7 αναμένεται να είναι η οικονομική κατάσταση την τελευταία επταετία και η ανάγκη επιστροφής του κόσμου σε υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή