«Ψαλίδι» από EDF στις 10 εβδομάδες διακοπών

«Ψαλίδι» από EDF στις 10 εβδομάδες διακοπών

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η γαλλική εταιρεία ηλεκτρισμού EDF προσπαθεί να καταργήσει μια από τις πλέον γενναιόδωρες διατάξεις της γαλλικής εργατικής νομοθεσίας, τις 10 εβδομάδες διακοπών που δικαιούνται ετησίως περίπου 30.000 υπάλληλοί της επειδή εργάζονται περισσότερες ώρες από το κατοχυρωμένο ωράριο των 35 ωρών την εβδομάδα. Πρόκειται για όρο που συμφωνήθηκε το 1999 όταν η εταιρεία είχε ακόμη το μονοπώλιο στη γαλλική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και η τότε σοσιαλιστική κυβέρνηση του Λιονέλ Ζοσπέν επιδίωκε τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Το θέμα αφορά τους υπαλλήλους της EDF που εργάζονται κατά μέσον όρο 39,5 ώρες την εβδομάδα, τεσσερισήμισι ώρες περισσότερες από το νόμιμο όριο, γι’ αυτό και αμείβονται με 23 ημέρες περισσότερη άδεια.

Στην ουσία η EDF έχει βάλει στο στόχαστρο την εβδομάδα των 35 ωρών εργασίας σε μια στιγμή που η κυβέρνηση Ολάντ υιοθετεί πολιτικές φιλικές προς τις επιχειρήσεις. Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times, ο Ζαν Μπερνάρ Λεβί, διευθύνων σύμβουλος του γαλλικού ενεργειακού κολοσσού, προσφέρει στους υπαλλήλους μια εφάπαξ αμοιβή ύψους 10.000 ευρώ για να τους πείσει να εργάζονται 212 ημέρες τον χρόνο και όχι 196 ημέρες όπως κάνουν σήμερα. Σε ό,τι αφορά, άλλωστε, τα στελέχη που κερδίζουν κατά μέσον όρο 51.600 ευρώ τον χρόνο, έχουν την επιλογή να δεχθούν αύξηση αποδοχών κατά 4% ώς 6%.

Σύμφωνα, όμως, με το εργατικό συνδικάτο της εταιρείας, η EDF θα έπρεπε να καταβάλει πρόσθετη αμοιβή ύψους 80.000 και όχι 10.000 ευρώ σε κάθε εργαζόμενο σε αντάλλαγμα για τη σύναψη νέων συμβάσεων που προβλέπουν τρεις εβδομάδες τον χρόνο πρόσθετη εργασία.

Το γαλλικό κράτος προσπαθεί επίσης να τροποποιήσει τα ωράρια εργασίας για περίπου 75.000 υπαλλήλους σε 38 κρατικά νοσοκομεία. Μέχρι στιγμής, πάντως, οι προσπάθειές του δεν φαίνεται να αποφέρουν καρπούς. Τουλάχιστον 5.000 νοσοκομειακοί υπάλληλοι προχώρησαν σε απεργιακές κινητοποιήσεις την περασμένη εβδομάδα καθώς τα εργατικά συνδικάτα αντιδρούν έντονα σε κάθε προσπάθεια για επέκταση των ωρών εργασίας χωρίς παράλληλη αύξηση των αποδοχών. Οι Γάλλοι εργάζονται κατά μέσον όρο 1.661 ώρες τον χρόνο και έχουν το δεύτερο πιο ελαφρύ ωράριο στην Ε.Ε. μετά τους Φινλανδούς. Δουλεύουν 186 ώρες λιγότερο από τους Γερμανούς και 239 ώρες λιγότερο από τους Βρετανούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή