Συμφωνία Ελβετίας με Ε.Ε. για ανταλλαγή τραπεζικών στοιχείων

Συμφωνία Ελβετίας με Ε.Ε. για ανταλλαγή τραπεζικών στοιχείων

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντική ημέρα ήταν η χθεσινή στην Ευρωπαϊκή Ενωση για τη χαλιναγώγηση της φοροαποφυγής και της φοροδιαφυγής από άτομα και εταιρείες. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αφενός υπέγραψε συμφωνία για ανταλλαγή τραπεζικών στοιχείων με την Ελβετία, αφετέρου ανακοίνωσε σε γενικές γραμμές το σχέδιό της να περιορίσει τη χρήση δημιουργικής λογιστικής, ώστε οι πολυεθνικές να μπορούν να μειώνουν τους φόρους τους στις χώρες της Ε.Ε. Επιπλέον, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βλάντις Ντομπρόβσκις, ανέφερε ότι εξετάζεται η επαναφορά πρότασης περί κοινής φορολογικής βάσης για τις εταιρείες στην Ε.Ε., η οποία αφορά δέσμη κοινών κανόνων για τον υπολογισμό των φορολογητέων κερδών και την υποβολή μιας και μόνης φορολογικής δήλωσης.

Ειδικότερα, με τη διμερή συμφωνία, η οποία προάγει την τραπεζική διαφάνεια και αποτρέπει τη φοροδιαφυγή, Βρυξέλλες και Βέρνη δεσμεύονται να ανταλλάσσουν αυτομάτως πληροφορίες για τραπεζικούς λογαριασμούς κατοίκων τους, αρχής γενομένης από το 2018. Η Βέρνη, ειδικότερα, θα χορηγεί κάθε χρόνο τα προσωπικά στοιχεία, τα στοιχεία λογαριασμού και το ΑΦΜ των Ευρωπαίων με καταθέσεις σε ελβετικές τράπεζες. Με τη μέθοδο αυτή θα δίνεται η δυνατότητα στις Αρχές της εκάστοτε χώρας να αποτιμήσουν τα εισοδήματα του κάθε φορολογουμένου και να επιβάλουν τους ανάλογους φόρους. Κατά την Κομισιόν, το νέο καθεστώς διαφάνειας θα συνδράμει τα κράτη-μέλη να εντοπίσουν περιπτώσεις φοροδιαφυγής και θα λειτουργήσει αποτρεπτικά.

Στο θέμα τώρα των πολυεθνικών, η Κομισιόν έρχεται να συμπληρώσει τη μεγάλη εκστρατεία της για την πάταξη της φοροαποφυγής. Στο πλαίσιο αυτό έχουν μπει στο στόχαστρό της κολοσσοί όπως οι Apple, Amazon και Starbucks, οι οποίες όμως είτε έχουν συνάψει ευνοϊκές συμφωνίες φορολόγησης με κυβερνήσεις είτε μεταφέρουν τα κέρδη τους στοχευμένα σε χώρες της Ε.Ε. με χαμηλούς συντελεστές. «Είναι ανάγκη να επανασυνδέσουμε τη φορολογία με τον τόπο όπου η εταιρεία έχει όντως τις δραστηριότητές της», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν. Επίσης, προσέθεσε πως εξετάζεται και η κοινή φορολογική βάση εταιρειών με δραστηριότητα στην Ε.Ε. Οι όμιλοι θα συμμορφώνονται με ένα και μόνο σύστημα υπολογισμού του φόρου τους και όχι με πολλά διαφορετικά φορολογικά συστήματα στις χώρες-μέλη της Ε.Ε., οπότε θα συμπληρώνουν και μία πανευρωπαϊκού βεληνεκούς δήλωση για όλες τις δραστηριότητές τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή