Τα τοξικά στεγαστικά «ταλαιπωρούν» ακόμη δανειολήπτες και funds

Τα τοξικά στεγαστικά «ταλαιπωρούν» ακόμη δανειολήπτες και funds

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η «κληρονομιά» των επισφαλών στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ παραμένει ακόμη ζωντανή οκτώ χρόνια μετά το ξέσπασμα της κρίσης. Στην αγορά αυτή, επί συνόλου 9,5 τρισ. δολαρίων σε ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια τα 320 δισ. δολάρια αφορούν δάνεια μειωμένης εξασφάλισης. Το ζήτημα, το οποίο απασχολεί τον επενδυτικό όμιλο Pimco, τα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια BlackRock, καθώς και πολλά επενδυτικά κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου (hedge funds), είναι το εξής: ποιο είναι το χρονικό σημείο εκείνο στο οποίο δεν έχει πλέον νόημα οι μη δυνάμενοι να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους δανειολήπτες να παραμένουν στα σπίτια που αγόρασαν. Κατά τα hedge funds, είναι καλύτερο να τροποποιούνται αρκετές φορές οι όροι της δανειακής συμφωνίας. Αλλωστε, κερδίζουν όλοι περισσότερα, όσο οι άνθρωποι παραμένουν εντός της κατοικίας τους. Η δε BlackRock, ωστόσο, εκτιμά πως θα κέρδιζε περισσότερα εάν οι τράπεζες που χορήγησαν το στεγαστικό δάνειο, προχωρούσαν σε κατάσχεση.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρίσκεται μία προβληματική εταιρεία επαναδιαπραγμάτευσης στεγαστικών δανείων, η Οcwen Financial. Αυτή ακολουθεί επιθετικότερη πολιτική από ανταγωνιστές της στη μείωση των επιτοκίων τρεις και τέσσερις φορές, καθώς και στην επαναδιαπραγμάτευση του δανείου. Σύμφωνα με σχετικά πρόσφατη έκθεση από την Credit Suisse, ποσοστό άνω του 50% των τιτλοποιημένων στεγαστικών δανείων μειωμένης εξασφάλισης έχουν τροποποιηθεί. Η προσαρμογή των όρων από την Ocwen γίνεται τουλάχιστον δύο φορές, ακόμη και εάν ο δανειολήπτης δεν έχει πληρώσει ούτε μία δόση μέσα σε 4 χρόνια. Οσοι δανειολήπτες έχουν ζητήσει δεύτερη αναδιαπραγμάτευση, φέρεται να έχουν 1,5 φορά περισσότερες πιθανότητες σε ορίζοντα διετία να χρεοκοπήσουν από όσους έχουν εξασφαλίσει μόνο μία. Οι ωφελημένοι επενδυτές από τη στρατηγική της Ocwen είναι όσοι αγόρασαν το πιο ριψοκίνδυνο τμήμα του τιτλοποιημένου δανείου. Οι αποδόσεις από τους τόκους είναι μεγαλύτερες, όσο περισσότερο καιρό παραμένουν εντός του σπιτιού τους οι δανειολήπτες.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή