Βρετανοί επιχειρηματίες προειδοποιούν για τις συνέπειες ενός Brexit

Βρετανοί επιχειρηματίες προειδοποιούν για τις συνέπειες ενός Brexit

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον κώδωνα του κινδύνου για τις αρνητικές επιπτώσεις από μία πιθανή έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. κρούει ο διευθύνων σύμβουλος της ΙAG, μητρικής της British Airways και της Iberia. Σε συνέντευξή του, ο Γουίλι Γουόλς ανέφερε ότι έχει έντονες αντιρρήσεις σε μια τέτοια προοπτική, καθιστώντας εαυτόν έναν από τους πιο διακεκριμένους επιχειρηματικούς ηγέτες που προβαίνουν σε τέτοια δήλωση.

Η δήλωση αυτή συνέπεσε με την ανακοίνωση των σχεδίων της κυβέρνησης να επισπεύσει τις νομοθετικές διαδικασίες, οι οποίες απαιτούνται για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος σχετικά με την παραμονή ή όχι της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Από μέρους του, ο επικεφαλής της IAG τόνισε ότι διακρίνει την ανάγκη μεταρρυθμίσεων στον θεσμό της Ε.Ε., ώστε να μην αποτελεί βάρος για τις επιχειρήσεις, αλλά προσέθεσε: «Διαφωνώ ριζικά με την έξοδο της Βρετανίας και πιστεύω πως ο καλύτερος τρόπος να επιφέρει αλλαγές στο οικοδόμημα της Ε.Ε. είναι εκ των ένδον». Συν τοις άλλοις, προειδοποίησε πως και το δημοψήφισμα θα έχει δυσμενή αντίκτυπο στο επιχειρείν.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Μάικ Ρέικ, πρόεδρος της Συνομοσπονδίας της Βρετανικής Βιομηχανίας, απηύθυνε έκκληση στους επικεφαλής των βρετανικών ομίλων να μιλήσουν με δυνατότερη φωνή για τα οικονομικά οφέλη της συμμετοχής της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Μια ανάλογης φιλοσοφίας εκστρατεία καθ’ οδόν προς το δημοψήφισμα του 2014 για παραμονή ή όχι της Σκωτίας στο Ηνωμένο Βασιλείο εκτιμούν αναλυτές πως ίσως και να συνέβαλλε στη θετική έκβασή του. Αντίστοιχα και η ΕΕF, η οποία αντιπροσωπεύει τους βρετανικούς ομίλους μεταποίησης, επανέλαβε την έκκληση προς τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον να επισπεύσει το δημοψήφισμα, ούτως ώστε η αναμονή του να μη λειτουργήσει ως τροχοπέδη στις επιχειρηματικές δραστηριότητες και τις επενδύσεις.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον, αναφερόμενος στα σχέδιά του περί δημοψηφίσματος, είχε πει ότι τοποθετεί τη διεξαγωγή του πριν από τα τέλη του 2017. Εντούτοις, εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου και ενώσεις όπως η EEF τού έχουν απευθύνει έκκληση να το μεταθέσει στο 2016. Kατά τις μετρήσεις του Κέντρου Οικονομικής Απόδοσης του London School of Ecnomics, μία απομάκρυνση της Βρετανίας θα της στοίχιζε συρρίκνωση ισοδύναμη με 6,3% έως και 9,5% του ΑΕΠ. Η ζημία αυτή είναι όσο είχε η χώρα και εξαιτίας της κρίσης το 2008 – 2009. Η πρόβλεψη αυτή συνιστά και την πιο απαισιόδοξη εκδοχή, στο πλαίσιο της οποίας η Βρετανία, μετά την αποχώρησή της, δεν θα μπορέσει να διαπραγματευθεί με την Ε.Ε. μία συμφέρουσα διμερή εμπορική συμφωνία. Σε αντίθετη περίπτωση, διατηρώντας ζώνη ελεύθερων συναλλαγών με την Ε.Ε., η περιστολή του ΑΕΠ θα είναι 2,2%.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή