Σύντομα

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η απαγόρευση μετρητών δεν μειώνει τη φοροδιαφυγή

O κεντρικός τραπεζίτης της Αυστρίας και μέλος του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Εβαλντ Νοβότνι «δεν συμμερίζεται τις φαντασιώσεις» των υποστηρικτών της απαγόρευσης των μετρητών, με την οποία, όπως ισχυρίζονται, θα τεθεί τέρμα σε παράνομες δραστηριότητες και στη φοροδιαφυγή. Με την τοποθέτησή του αυτή, ο Εβαλντ Νοβότνι απαντά σε εκείνους που υποστηρίζουν να καταργηθούν τα μετρητά και όλες οι συναλλαγές στο μέλλον να γίνονται με «πλαστικό» χρήμα, με τη χρήση δηλαδή ηλεκτρονικών καρτών στις καθημερινές συναλλαγές. Ενας από αυτούς, ο Γερμανός οικονομολόγος και μέλος της αποκαλούμενης «επιτροπής σοφών» που συμβουλεύει τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, Πέτερ Μπόφινγκερ, υποστήριξε σε πρόσφατες δηλώσεις του ότι τα μετρητά είναι αναχρονιστικά σε μια εποχή που υπάρχουν πολύ πιο σύγχρονες τεχνολογικές λύσεις για τη διεκπεραίωση των συναλλαγών.

Κύπρος

12 εκατ. ευρώ άντλησε χθες η Κύπρος μέσω της διάθεσης εξαετών κρατικών ομολόγων για φυσικά πρόσωπα. Συνολικά υποβλήθηκαν 92 αιτήσεις για συνολικό ποσό 11.918.700 ευρώ, εκ των οποίων 5.000.000 ευρώ προήλθαν από ξένους επενδυτές. Από αυτές, οι 90 υποβλήθηκαν από Κύπριους και οι 2 αιτήσεις από αλλοδαπούς επενδυτές. Οι αξίες των αιτήσεων κυμαίνονταν από 1.500 ευρώ μέχρι 2,5 εκατ. ευρώ.

Συμφωνία 37 δισ. δολ.

Η Avago Technologies ήρθε σε συμφωνία για την εξαγορά της ανταγωνιστικής Broadcom έναντι 37 δισ. δολαρίων, στη μεγαλύτερη τεχνολογική συμφωνία στην ιστορία. Σύμφωνα με το Bloomberg, η Avago, η οποία κατασκευάζει ημιαγωγούς για την αυτοκινητοβιομηχανία και την αμυντική βιομηχανία, θα καταβάλει 17 δισ. δολάρια σε μετρητά και 20 δισ. δολάρια σε μετοχές. Η προσφορά της εταιρείας με έδρα τη Σιγκαπούρη αποτιμά την Broadcom στα 54,50 δολάρια ανά μετοχή, 16% πάνω από το κλείσιμο της μετοχής την Τρίτη. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη συμφωνία στον τομέα της τεχνολογίας.

Προχωρεί το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων

Σε συμφωνία για τη δημιουργία και τους όρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων κατέληξαν τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ανοίγοντας τον δρόμο για τη χορήγηση των πρώτων χρηματοδοτήσεων του Ταμείου στο τέλος του καλοκαιριού. Το Ταμείο αποτελεί σημαντικό τμήμα του σχεδίου Γιουνκέρ για την οικονομική ανάκαμψη. Το σχέδιο, που παρουσιάστηκε στα τέλη του 2014, έχει σκοπό την επαναφορά στην ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στην Ευρώπη. Αναμένεται να κινητοποιήσει επενδύσεις 315 δισεκατομμυρίων σε διάστημα τριών χρόνων μέσω της δημιουργίας ενός ταμείου για τις στρατηγικές επενδύσεις (EFSI). Το Ταμείο θα χρηματοδοτηθεί από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) με 21 δισ. ευρώ, ενώ τα κράτη-μέλη έχουν κληθεί να συμμετάσχουν.

Βελτίωση καταναλωτικού κλίματος στη Γερμανία

Το καταναλωτικό κλίμα βελτιώνεται στη Γερμανία, σύμφωνα με τη μηνιαία έκθεση της εταιρείας καταναλωτικών ερευνών GfK. Για τον Ιούνιο, η GfK προβλέπει 10,2 μονάδες, δηλ. άνοδο κατά 0,1 από τις 10,1 μονάδες του Μαΐου. Μικρή άνοδο στις προσδοκίες για ανάπτυξη αλλά και στις τάσεις καταναλωτικών αγορών καταγράφει η εταιρεία, όμως οι προσδοκίες για τα καταναλωτικά εισοδήματα σημειώνουν μέτρια πτώση. Συγκεκριμένα, ο δείκτης προσδοκιών για το εισόδημα των καταναλωτών έπεσε κατά 3,1 μονάδες στις 52 μονάδες. Υπενθυμίζεται ότι τον προηγούμενο μήνα ο συγκεκριμένος δείκτης σημείωσε τη μεγαλύτερη τιμή του μετά την επανένωση της Γερμανίας. Οι προσδοκίες των καταναλωτών για ανάπτυξη έχουν αυξηθεί κατά 3 μονάδες τον Μάιο έναντι του Απριλίου, φτάνοντας έτσι στις 38,3 μονάδες. Η τάση για κατανάλωση αυξήθηκε κατά 4,3 μονάδες, φτάνοντας τις 62,6 μονάδες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή