Άνοδο του πληθωρισμού της ευρωζώνης προβλέπει η ΕΚΤ για φέτος

Άνοδο του πληθωρισμού της ευρωζώνης προβλέπει η ΕΚΤ για φέτος

53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προς τα πάνω αναθεώρησε τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό της ευρωζώνης φέτος η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), υποστηρίζοντας ότι το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων αποδίδει καρπούς, διατηρώντας παράλληλα αμετάβλητες τις εκτιμήσεις της για το ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης το 2015.

Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της ΕΚΤ που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα, ο πληθωρισμός αναμένεται να διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στο 0,3% φέτος, υψηλότερα από τις εκτιμήσεις του Μαρτίου σύμφωνα με τις οποίες οι τιμές αναμένονταν να διατηρηθούν αμετάβλητες, αντανακλώντας την ανάκαμψη των τιμών πετρελαίου, τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης και τον αντίκτυπο από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Η κεντρική τράπεζα αναμένει το ΑΕΠ της ευρωζώνης να αυξηθεί κατά 1,5% φέτος, με την πρόβλεψή της να παραμένει αμετάβλητη σε σχέση με τον Μάρτιο. Ο ρυθμός αυτός θα είναι ο υψηλότερος για την ευρωζώνη από το 2011, όταν η οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 1,6%.

Η ΕΚΤ στοχεύει σε πληθωρισμό μόλις κάτω του 2%, ωστόσο η αναιμική ανάπτυξη, η αδύναμη κατανάλωση, η χαμηλή πιστωτική επέκταση και η μείωση των τιμών πετρελαίου οδήγησαν τις τιμές σε αποπληθωρισμό νωρίτερα φέτος πριν επιστρέψουν σε θετικό έδαφος τον Μάιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή