Η σχέση μεταξύ ισοτιμίας ευρώ και τιμής πετρελαίου

Η σχέση μεταξύ ισοτιμίας ευρώ και τιμής πετρελαίου

3' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν θέλετε να μάθετε προς τα πού κινείται το ευρώ, ρωτήστε ένα διαπραγματευτή πετρελαίου. Η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου ακολουθεί τις τιμές του αργού πολύ πιο στενά από οποιαδήποτε άλλη φορά τα τελευταία δύο χρόνια. Για την ΕΚΤ μετράει περισσότερο ο αντίκτυπος των τιμών της ενέργειας στον πληθωρισμό από όσο μετράει για τη Federal Reserve, γι’ αυτό και όταν άρχισε να υποχωρεί το πετρέλαιο, στα μέσα του περασμένου έτους, η Ευρώπη είχε ένα λόγο παραπάνω να προχωρήσει σε ποσοτική χαλάρωση για να επιταχύνει τον πληθωρισμό.

Το αποτέλεσμα ήταν να χάσει το ευρώ σχεδόν το 25% της αξίας του έναντι του δολαρίου μέχρι τα μέσα Μαρτίου, προτού αρχίσει να ανακάμπτει παράλληλα με το πετρέλαιο. Δεδομένου ότι ενισχύεται η σχέση αλληλεξάρτησης ανάμεσα στο ενιαίο νόμισμα και το πετρέλαιο, η πρόβλεψη των αναλυτών ότι δεν θα ανακάμψουν οι τιμές του πετρελαίου ενισχύουν την άποψη ότι το ενιαίο νόμισμα θα υποχωρήσει προς 1:1 ισοτιμία με το δολάριο. «Εχοντας διαπιστώσει πως η ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου συνέπεσε με την ανάκαμψη του ευρώ έναντι του δολαρίου, αρχίζω να παίρνω την αλληλεξάρτησή τους στα σοβαρά», σχολιάζει ο Στίβεν Τζεν, στέλεχος του hedge fund SLJ Macro Partners LLP του Λονδίνου και βετεράνος της Morgan Stanley έως το 2009. Η σχέση ανάμεσα στο ευρώ και το πετρέλαιο είναι «πολύ ισχυρή» και «είναι απόρροια του διαφορετικού τρόπου με τον οποίο προσεγγίζουν τον πληθωρισμό η ΕΚΤ και η Federal Reserve», σχολιάζει ο ίδιος.

Σύμφωνα με τις περισσότερες προβλέψεις που προέκυψαν από έρευνα του Bloomberg, το αργό ΗΠΑ θα υποχωρήσει στα 58 δολάρια το βαρέλι μέσα στο τρίτο τρίμηνο του έτους από τα 60 στα οποία βρίσκεται σήμερα, για να κλείσει το έτος γύρω στα 65 δολάρια το βαρέλι. Οι προβλέψεις ότι το πετρέλαιο δεν θα επιστρέψει στα υψηλά επίπεδα των 107,73 δολαρίων το βαρέλι στα οποία βρισκόταν πριν από ένα χρόνο συνηγορούν με την άποψη της Credit Agricole, που προβλέπει υποχώρηση του ενιαίου νομίσματος στην 1:1 ισοτιμία έναντι του δολαρίου έως τον Δεκέμβριο. Αν και λιγότερο σίγουρος, ο Τζεν του SLJ συνιστά «προσοχή» όσο το πετρέλαιο δείχνει να κινείται ανοδικά, αλλά οι προβλέψεις από δημοσκόπηση του Bloomberg μεταξύ αναλυτών κατατείνουν σε μια ισοτιμία του ευρώ στο 1,05 δολάριο στα τέλη του έτους.

Η σχέση ανάμεσα στο ευρώ και το πετρέλαιο φάνηκε την Τρίτη, όταν το ευρώ ενισχύθηκε κατά 0,9% έναντι του δολαρίου και το αργό εκτινάχθηκε κατά 1,2%. Προκύπτει από τα διαφορετικά μέτρα που λαμβάνουν για τον πληθωρισμό οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης και των ΗΠΑ. Για την ΕΚΤ η μοναδική της αποστολή είναι να διατηρεί σταθερές τις τιμές, δηλαδή τον πληθωρισμό μέσα στα όρια του 2% συμπεριλαμβανομένων και των τιμών της ενέργειας. Τον Μάιο, όμως, ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης βρισκόταν στο 0,3%, πράγμα που προδίδει για ποιο λόγο προχώρησε η ΕΚΤ στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ύψους 1,1 τρισ. ευρώ. Η Fed έχει ένα δείκτη για τον πληθωρισμό που περιλαμβάνει την ενέργεια, αλλά η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ ενδιαφέρεται περισσότερο για τον πληθωρισμό, από τον οποίο έχουν αφαιρεθεί οι τιμές των τροφίμων και της ενέργειας. Στις 22 Μαΐου, οπότε ο δείκτης αυτός αυξήθηκε περισσότερο από τις προβλέψεις, το δολάριο ενισχύθηκε έναντι των σημαντικότερων νομισμάτων. Οπως επισημαίνει ο Μάικλ Ποντ της Barclays Plc, «η Fed βασίζεται περισσότερο στον δομικό πληθωρισμό για τις προβλέψεις της».

Η αλληλεξάρτηση ανάμεσα στο πετρέλαιο και στις προβλέψεις για τον πληθωρισμό των τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε στην Ευρώπη αλλά αποδυναμώθηκε στις ΗΠΑ με αποτέλεσμα να ενισχυθεί η αλληλεξάρτηση της τιμής του πετρελαίου με την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου. Ολα αυτά σημαίνουν ότι οι υπεύθυνοι που χαράσσουν πολιτική στις ΗΠΑ μπορούν να εξακολουθήσουν να ετοιμάζονται για μια αύξηση του κόστους δανεισμού μέσα στο έτος. Η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο του ευρώ στο ιστορικά χαμηλό 0,05%. Οπως τονίζει ο Βαλεντίν Μαρίνοφ, στέλεχος του επενδυτικού βραχίονα της Credit Agricole στο Λονδίνο, «η υποχώρηση της τιμής του πετρελαίου αντιμετωπίζεται ως παράγοντας που ενισχύει την ανάκαμψη στις ΗΠΑ, ενώ δυσχεραίνει τις προσπάθειες της ΕΚΤ να τονώσει τον πληθωρισμό».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή