«Η Ευρώπη χρειάζεται απλούς δημοσιονομικούς κανόνες που θα τηρεί»

«Η Ευρώπη χρειάζεται απλούς δημοσιονομικούς κανόνες που θα τηρεί»

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκκληση για ακόμη μία φορά απηύθυνε προς την Ευρωπαϊκή Ενωση το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) για απλοποίηση των δημοσιονομικών κανόνων του διαμέσου υψηλόβαθμου στελέχους του. Συγκεκριμένα, χθες, ο Βιτόρ Γκασπάρ, επικεφαλής του τμήματος δημοσιονομικών θεμάτων του ΔΝΤ, επισήμανε πόσο σημαντικό είναι η Ε.Ε. να καταστήσει απλούστερους τους δημοσιονομικούς κανόνες της, να μη δείχνει ελαστικότητα στην εφαρμογή τους με το να επαφίεται στην προαίρεση των κυβερνήσεων, καθώς και να δώσει έμφαση στην περιστολή του δημοσίου χρέους. Επίσης, στο πλαίσιο σεμιναρίου, που οργανώθηκε από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πολιτικής Στρατηγικής, ο κ. Γκασπάρ διευκρίνισε ότι συχνά υπάρχει αλληλεπικάλυψη κανόνων, είναι δυσνόητοι και αποπροσανατολίζουν από το χρέος. «Η Ευρώπη χρειάζεται ένα πιο ξεκάθαρο πλαίσιο, ενώ και η συμμόρφωση προς αυτό επιδέχεται βελτίωση», τόνισε.

Θα πρέπει, κατά τον αξιωματούχο του ΔΝΤ, η Ευρωπαϊκή Ενωση να επικεντρωθεί σε έναν και μόνο στόχο: να μειώσει το δημόσιο χρέος και να ακολουθήσει μία μόνο μέθοδο για την επίτευξή του. Η μέθοδος θα συνίσταται σε μία δέσμη κανόνων σχετικά με τις δημόσιες δαπάνες, οι οποίοι θα περιορίζουν το μέγεθός τους σε συσχετισμό με την ανάπτυξη και θα συνδυάζεται με ισοσκελισμένο προϋπολογισμό. Τέτοιοι κανόνες, οι οποίοι μπορούν να υιοθετηθούν σε εθνικό επίπεδα στα κράτη-μέλη, θα αμβλύνουν τις πιέσεις από τις μειωμένες δαπάνες, θα είναι αναπτυξιακοί και θα συμβάλλουν στην υλοποίηση του στόχου για μείωση χρέους. Η εμπειρία πολλών κρατών δείχνει ότι ένα κανονιστικό πλαίσιο για τις κρατικές δαπάνες έχει αποδώσει πολύ καλύτερα αποτελέσματα στο να είναι τακτοποιημένα τα δημόσια οικονομικά εν συγκρίσει με το κανονιστικό πλαίσιο περί ισοσκελισμένου προϋπολογισμού.

Μελέτη

Σε πρόσφατη έρευνά τους οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ Πέτια Κοέβα Μπρουκς και Γκερντ Σβαρτς αναγνωρίζουν τα θετικά αποτελέσματα των ευρωπαϊκών συνθηκών σε επίπεδο δημοσιονομικό για τα 28 κράτη-μέλη: τέτοια είναι τα ισχυρότερα οικονομικά θεμέλια στο σύστημα δημοσιονομικής πειθαρχίας, που βασίζεται σε κανόνες, η καλύτερη εναρμόνιση με δημοσιονομικούς στόχους και ο αναβαθμισμένος συντονισμός και εκτέλεση της δημοσιονομικής πολιτικής.

Παράλληλα, όμως, οι ευρωπαϊκοί δημοσιονομικοί κανόνες έγιναν περίπλοκοι, δυσχεραίνοντας την αποτελεσματική παρακολούθηση της εφαρμογής τους και την επικοινωνία μεταξύ των εμπλεκομένων μερών. Οι συντάκτες της έκθεσης προτείνουν μια διττή προσέγγιση. Σε αυτό το πλαίσιο, το δημόσιο χρέος προς το ΑΕΠ θα πρέπει να θεωρηθεί σημείο αναφοράς. Αν και επηρεάζεται το χρέος από άλλους μη δημοσιονομικούς παράγοντες (π.χ. διασώσεις τραπεζών), δεν υπάρχει καλύτερη εναλλακτική από την ανωτέρω αναλογία. Επιπλέον, οι οικονομολόγοι προτείνουν, όπως και ο Βιτόρ Γκασπάρ, να υιοθετηθεί ένα κανονιστικό πλαίσιο δαπανών ως ο κανόνας λειτουργίας της οικονομίας: ένας κανόνας, ο οποίος θα υποστηρίζει τη σταθεροποίηση της οικονομίας και θα παρέχει δυναμική σύνδεση με το δημοσιονομικό σημείο αναφοράς, την αναλογία χρέους προς ΑΕΠ. Τέλος, είναι αναγκαίες και ορισμένες επιπλέον μεταρρυθμίσεις, ώστε να προαχθεί η συμμόρφωση προς το δημοσιονομικό πλαίσιο των κρατών–μελών της Ε.Ε.

Αναιμική ανάπτυξη στη Γαλλία

Aδύναμη ανάπτυξη προβλέπει για την οικονομία της Γαλλίας το τρέχον έτος η κεντρική τράπεζα της χώρας, αλλά φαίνεται πιο αισιόδοξη για την προοπτική της διετίας. Κατά τις εκτιμήσεις της, το ΑΕΠ φέτος θα αυξηθεί 1,2%, όταν η επίσημη πρόβλεψη της κυβέρνησης είναι πιο συγκρατημένη και κάνει λόγο για 1%. Ο υπουργός Οικονομικών Σαπέν θεωρεί πως το 1% είναι το κατώτατο όριο και πιθανώς η οικονομία να αναπτυχθεί πραγματικά 1,5%. Το 2016 αναμένεται επιτάχυνση στο 1,8% και στο 1,9% το 2017. Η κεντρική τράπεζα, επιπλέον, ευελπιστεί πως η αποδυνάμωση της ισοτιμίας του ευρώ προς το δολάριο και η υποχώρηση της τιμής του πετρελαίου θα λειτουργήσουν ευνοϊκά. Η δε ανεργία το πρώτο τρίμηνο ελαττώθηκε στο 10,3% και οι απασχολούμενοι μειώθηκαν. Η τράπεζα προβλέπει μείωση στο 10,1% το 2016 και στο 9,6% το 2017.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή