Ο νέος στόχος του ΟΠΕΚ

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σχεδόν ένα χρόνο αφότου άρχισε η μεγάλη πτώση των τιμών του πετρελαίου χάνοντας το σταθερό σημείο των 100 δολαρίων/βαρέλι γύρω από το οποίο κινούνταν επί χρόνια, ορισμένα μέλη του ΟΠΕΚ μιλούν τώρα για πρώτη φορά για «δίκαιη» τιμή του πετρελαίου. Οι υπουργοί Πετρελαίου των Ιράκ, Βενεζουέλας και Αγκόλας δήλωσαν στη Βιέννη ότι μια τιμή 75-80 δολαρίων το βαρέλι, μόλις 10 δολάρια πάνω από την τρέχουσα τιμή, θα ήταν ικανοποιητική. Mέλος του ΟΠΕΚ από τον Περσικό Κόλπο είπε στο Reuters ότι η τιμή του πετρελαίου θα μπορούσε να είναι σε αυτό το επίπεδο το 2016 όταν ξαναβρεί η αγορά την ισορροπία της. Μένει να φανεί αν αυτό το νέο εύρος τιμών θα γίνει σημείο αναφοράς για τον ΟΠΕΚ ο οποίος ουσιαστικά εγκατέλειψε την προσπάθεια να ελέγξει τις τιμές με στόχο να υπερασπιστεί το μερίδιό του στην παγκόσμια αγορά. Είναι σημαντικό ότι η Σαουδική Αραβία, η οποία επί χρόνια υποστήριζε ότι τα 100 δολάρια το βαρέλι είναι «δίκαιη τιμή για τους παραγωγούς και τους καταναλωτές», δεν έχει στείλει μέχρι στιγμής κανένα σημάδι πως προσυπογράφει τη νέα άποψη. Απλώς και μόνο παραθέτοντας αυτές τις τιμές οι υπουργοί προσπαθούν να ικανοποιήσουν την ανάγκη των επενδυτών και των στελεχών της πετρελαιοβιομηχανίας για σαφήνεια όσον αφορα τη μεσοπρόθεσμη τιμή του πετρελαίου. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι συνολικά ο ΟΠΕΚ νιώθει την ανάγκη να σπρώξει τις τιμές προς τα 70 δολάρια το βαρέλι, ακριβώς το αντίθετο.

Οι πάντες προβλέπουν ότι σήμερα ο ΟΠΕΚ θα αποφασίσει να διατηρήσει την παραγωγή στα σημερινά επίπεδα και τους επόμενους μήνες. Ακόμη και αν η Σαουδική Αραβία και οι σύμμαχοί της στον Περσικό Κόλπο αρχίσουν να προσπαθούν στα σοβαρά να κατευθύνουν την αγορά, η εύρεση του σημείου ισορροπίας είναι δύσκολη: Το Ιράν χρειάζεται η τιμή να είναι πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι ώστε να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό του. Ωστόσο, αν η τιμή είναι υπερβολικά υψηλή, τότε μπορεί να αναζωογονηθεί ο ανταγωνισμός από την αμερικανική βιομηχανία σχιστολιθικού πετρελαίου όπου η εσπευσμένη προσπάθεια περικοπής του κόστους έχει ήδη αμβλύνει την πτώση των τιμών του πετρελαίου. «Αν ανακάμψουν οι τιμές του πετρελαίου, τότε θα αυξηθεί και πάλι η παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου. Πρέπει να προσαρμοστούμε σε μια εντελώς νέα δυναμική», σχολίασε την Τετάρτη ο διευθύνων σύμβουλος της Eni κ. Κλαούντιο Ντεσκάλτσι.

Ο ΟΠΕΚ δεν έχει υιοθετήσει ανοιχτά συγκεκριμένη τιμή για το πετρέλαιο εδώ και τουλάχιστον δέκα χρόνια. Καθώς η τιμή του πετρελαίου άρχισε να αυξάνεται σταθερά επί πολλά χρόνια, μαζί άρχισαν να αυξάνονται και οι προσδοκίες των μελών του ΟΠΕΚ ο οποίος υποστήριζε ότι προτιμότερο είναι να καλυφθεί η ζήτηση παρά να αυξηθούν οι τιμές. Οταν ξέσπασε η κρίση του 2008 και ο ΟΠΕΚ μείωνε απελπισμένα την παραγωγή στην προσπάθεια να στηρίξει την τιμή του πετρελαίου που είχε υποχωρήσει από τα 150 δολάρια το βαρέλι σε λιγότερο από 40 δολάρια, ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Αμπντουλάχ είχε καταπλήξει τους πάντες δηλώνοντας ωμά ότι 75 δολάρια το βαρέλι είναι «δίκαιη τιμή». Στη διάρκεια του επόμενου διαστήματος ενός-δύο ετών η δίκαιη τιμή διαμορφώθηκε στα 100 δολάρια, τιμή που ο ΟΠΕΚ κατάφερε να διατηρήσει χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια για τα προηγούμενα πέντε χρόνια. Ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας επαναλάμβανε αυτό το δόγμα μέχρι και τον Μάιο του 2014 λέγοντας ότι «100 δολάρια είναι δίκαιη τιμή για όλους, καταναλωτές, παραγωγούς, εταιρείες πετρελαίου». Ομως αφότου ο ΟΠΕΚ αποφάσισε τον περασμένο Νοέμβριο να διατηρήσει την παραγωγή στο ίδιο επίπεδο παρά το γεγονός ότι υπήρχε υπερβολική προσφορά, οι εκατοντάδες παραγωγοί σχιστολιθικού πετρελαίου ήταν αυτοί που ανέλαβαν τον ρόλο του παραγωγού που αυξομειώνει το επίπεδο της παραγωγής.

Οι Αμερικανοί παραγωγοί μειώνουν ταχύτατα την παραγωγή τους ώστε να περιορίσουν την ταχεία αύξηση της αμερικανικής παραγωγής, μια άτακτη διαδικασία η οποία έχει αυξήσει την αβεβαιότητα σχετικά με τις προοπτικές των τιμών του πετρελαίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή