Moody’s: Το Brexit από Ε.Ε. μπορεί να φέρει υποβάθμιση της Βρετανίας

Moody’s: Το Brexit από Ε.Ε. μπορεί να φέρει υποβάθμιση της Βρετανίας

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Βρετανία μπορεί να χάσει την πιστοληπτική της αξιολόγηση αν επιλέξει να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ενωση, γεγονός που θα θέσει σε κίνδυνο τις αναπτυξιακές της προοπτικές, προειδοποίησε χθες ο αμερικανικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s. Παράλληλα, οι αναλυτές της εταιρείας εντοπίζουν θετικά αλλά και αρνητικά στοιχεία σε ενδεχόμενη επίσπευση του δημοψηφίσματος από το 2017 στο 2016.

Το δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση για το οποίο έχει δεσμευτεί ο Βρετανός πρωθυπουργός κ. Ντέιβιντ Κάμερον αποτελεί «πολιτικό κίνδυνο» για τη βρετανική οικονομία. Η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος θα μπορούσε να υπονομεύσει την οικονομική ισχύ της Βρετανίας αλλά και την ικανότητά της να εξυπηρετεί το δημόσιο χρέος της, αναφέρουν οι αναλυτές της Moody’s.

Στην περίπτωση που τελικά η Βρετανία εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ενωση, τότε η πιστοληπτική αξιολόγηση Aa1 (μία βαθμίδα κάτω από την ανώτατη αξιολόγηση) «πιθανότητα θα δεχτεί πιέσεις», αναφέρουν οι αναλυτές στην έκθεσή τους. Οι όποιες εμπορικές συμφωνίες θα κατάφερνε να υπογράψει το Λονδίνο με τους εμπορικούς του εταίρους δεν επαρκούν ώστε να «αντισταθμιστεί η απώλεια συμμετοχής στην Ε.Ε. και το πλέγμα εμπορικών συμφωνιών που αυτή προσφέρει». Η έξοδος από την Ενωση «θα επιδεινώσει το εμπορικό ισοζύγιο» της Βρετανίας και μέσω αυτού «τη μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη» της οικονομίας, προειδοποιεί η Moody’s.

Επίσης ο οίκος αξιολόγησης εντοπίζει θετικά αλλά και αρνητικά στοιχεία στη διαφαινόμενη πρόθεση του κ. Κάμερον να επισπεύσει το δημοψήφισμα για τα τέλη του 2016. Από τη μια πλευρά κάτι τέτοιο θα περιόριζε το διάστημα αβεβαιότητας που κάλλιστα θα μπορούσε να έχει αρνητικές επιπτώσεις στη βρετανική οικονομία, επισημαίνουν οι αναλυτές. Από την άλλη πλευρά, όμως, η επίσπευση του δημοψηφίσματος θα περιορίσει και τον χρόνο που έχει στη διάθεσή του ο κ. Κάμερον ώστε να διαπραγματευτεί με τους Ευρωπαίους εταίρους του και να αποσπάσει παραχωρήσεις που θα του επιτρέψουν να υποστηρίξει με θέρμη την ανάγκη παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ενωση, σύμφωνα με την ανάλυση της Moody’s. Ο κ. Κάμερον διεκδικεί την επιστροφή ορισμένων εξουσιών που έχουν παραχωρηθεί με το πέρασμα των χρόνων στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις, οι Βρετανοί ψηφοφόροι υποστηρίζουν την παραμονή στην Ε.Ε. Περισσότερο από κάθε άλλη στιγμή τα τελευταία χρόνια. Η Moody’s θεωρεί ότι και η πλειοψηφία των βρετανικών επιχειρήσεων θα υποστηρίξει την παραμονή της χώρας στην Ενωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή