Η HSBC επικεντρώνεται στην Ασία και προχωρεί σε 50.000 απολύσεις

Η HSBC επικεντρώνεται στην Ασία και προχωρεί σε 50.000 απολύσεις

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην κατάργηση 50.000 θέσεων εργασίας εντός διετίας και τη μετατόπιση του βάρους των δραστηριοτήτων από τη Βρετανία στην Ασία θα προχωρήσει η HSBC, η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή τράπεζα, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης αναθεώρησης της στρατηγικής της. Μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, οι ισχυρότεροι τραπεζικοί κολοσσοί προσπαθούν να προσαρμοστούν σε πιο αυστηρούς και συντηρητικούς κανόνες στις επενδύσεις και τις αποδοχές των υψηλόβαθμων στελεχών. Παράλληλα, το ξέσπασμα μιας σειράς σκανδάλων χειραγώγησης των αγορών, «ξεπλύματος» μαύρου χρήματος και φοροδιαφυγής έχει πλήξει το κύρος του κλάδου. Μεγαλύτερες δυσκολίες αντιμετωπίζουν οι τραπεζικοί κολοσσοί στην Ευρώπη λόγω της αναιμικής οικονομικής ανάπτυξης, επηρεάζοντας σε βάθος χρόνου τη ζήτηση και προσφορά δανείων και επενδυτικών υπηρεσιών.

Εντός διετίας, μέχρι τα τέλη του 2015, θα έχουν καταργηθεί 50.000 από συνολικά 266.000 θέσεις εργασίας στην HSBC. Το ήμισυ των απολύσεων, δηλαδή περί τις 25.000 προσωπικού, θα πραγματοποιηθούν στη Βραζιλία και την Τουρκία καθώς η HSBC σκοπεύει να αποχωρήσει εξ ολοκλήρου από τις χώρες αυτές λόγω των χαμηλών εσόδων. Πρόκειται, επίσης, να γίνουν περικοπές 25.000 θέσεων πλήρους απασχόλησης, εκ των οποίων οι 8.000 θέσεις αφορούν το κλείσιμο υποκαταστημάτων στη Βρετανία. Απώτερος στόχος είναι η ετήσια εξοικονόμηση 5 δισ. δολαρίων έως τα τέλη του 2017, ενώ το κόστος ολοκλήρωσης όλων αυτών των αλλαγών εκτιμάται να φθάσει τα 4 με 4,5 δισ. δολάρια. Ανάλογα σχέδια, αν και όχι τέτοιας έκτασης, έχουν ανακοινωθεί από τη γερμανική Deutsche Bank, την ελβετική Credit Suisse και τη βρετανική Royal Bank of Scotland.

O διευθύνων σύμβουλος της HSBC, Στιούαρτ Γκάλιβερ, άφησε να εννοηθεί ότι επίκεινται αλλαγές στον τρόπο δραστηριοποίησης της HSBC στη βρετανική τραπεζική αγορά, όπου ο όμιλος μετέφερε την έδρα του προ 20ετίας από το Χονγκ Κονγκ με την εξαγορά της Midland Bank. Σύμφωνα με σενάρια του βρετανικού Τύπου, θα μπορούσε να επανέλθει η επωνυμία της Midland Bank ή να διευρυνθούν οι δραστηριότητες της First Bank, της μονάδας παροχής τραπεζικών υπηρεσιών μέσω Διαδικτύου. Η HSBC ανακοίνωσε, πάντως, ότι θα βάλει λουκέτο στο 12% των υποκαταστημάτων που διαθέτει στη Βρετανία. Σήμερα, το προσωπικό του ομίλου στη Βρετανία ανέρχεται σε 45.000 άτομα, ενώ 1.000 είναι τα υποκαταστήματα σε όλη τη χώρα.

Οι κινήσεις αυτές στη Βρετανία παραπέμπουν στη μεγάλη δυσαρέσκεια που είχε εκφράσει ο Στιούαρτ Γκάλιβερ από τον Μάιο για την αύξηση της τραπεζικής εισφοράς από την κυβέρνηση. Εκτιμάται πως το 40% των εσόδων της ΗSBC στη Βρετανία, ήτοι 750 εκατ. στερλίνες, απορροφάται από την τραπεζική εισφορά που επιβλήθηκε κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης για πρώτη φορά και έκτοτε έχει αναπροσαρμοστεί εννέα φορές από 0,05% στο 0,21% πάνω στην αξία των δανείων. Το 2013-14, το βρετανικό κράτος άντλησε 2,2 δισ. στερλίνες από την τραπεζική εισφορά. Στοχεύει σε επιπλέον 685 εκατ. στερλίνες για το οικονομικό έτος 2015-16. Εκπρόσωποι του κλάδου έχουν κατηγορήσει την κυβέρνηση πως με την εισφορά αυτή πλήττει την ανταγωνιστικότητα των τραπεζών, οι οποίες υποστηρίζουν πως καταβάλλουν 40 δισ. στερλίνες σε συνολικούς φόρους ανά έτος. Παράλληλα, το νέο θεσμικό πλαίσιο που θα τεθεί σε ισχύ το 2019 από την Τράπεζα της Αγγλίας υποχρεώνει τις μεγαλύτερες τράπεζες στη Βρετανία να διαχωρίσουν την παροχή υπηρεσιών σε μικρές επιχειρήσεις και ιδιώτες καταναλωτές από τις υπόλοιπες δραστηριότητές τους.

Από το 2011 έως το 2014, η HSBC έχει προχωρήσει σε 37.000 απολύσεις. Εάν ληφθούν υπόψη οι προγραμματισμένες περικοπές θέσεων εργασίας μέχρι τα τέλη του 2017, τότε η HSBC θα έχει καταργήσει το ένα τρίτο του προσωπικού της σε σχέση με το 2011. Πάντως, η τράπεζα διευκρίνισε ότι η τελική απόφαση για το εάν θα μεταφέρει ή όχι την έδρα της από τη Βρετανία πρόκειται να γνωστοποιηθεί τέλη του έτους. Από την Ασία, πάντως, εξασφαλίζει το ήμισυ της κερδοφορίας της, γεγονός που ενισχύει τα σενάρια αλλαγής της έδρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή