Eurofound: 40 χρόνια σύμμαχος του Ευρωπαίου εργαζόμενου

Eurofound: 40 χρόνια σύμμαχος του Ευρωπαίου εργαζόμενου

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σύμμαχος, υποστηρικτής και συνήγορος του κάθε εργαζόμενου Ευρωπαίου, το Ευρωπαϊκό Ιδρυμα για τη Βελτίωση των Συνθηκών Διαβίωσης και Εργασίας -το γνωστό μας Eurofound- συμπλήρωσε και γιορτάζει εφέτος τα 40 χρόνια συμβολής και επωφελών παρεμβάσεών του για το χτίσιμο μιας Κοινωνικής Ευρώπης.

Αποστολή και επίτευγμά του είναι ότι συμβάλλει στη διαμόρφωση μιας κοινωνικής ευρωπαϊκής εργασιακής πολιτικής, προσφέροντας την επίκαιρη γνώση του, όπως διαμορφώνεται μέσα από το ερευνητικό έργο που επιτελεί – και με το οποίο τεκμηριώνεται τόσο η εγκυρότητα όσο και η αποτελεσματικότητα της γνώσης αυτής.

Χαρακτηριστική επίσης είναι και η πολύ προσεκτική αναφορά που κάνει στα ευρήματα των ερευνών του, στην περίπτωση που φανερώνουν «κραυγαλέες» διαφορές στα εργασιακά δεδομένα μεταξύ των κρατών-μελών, ώστε αφενός να μη θίγονται οι μειονεκτούσες χώρες, αφετέρου το κατάλληλο μήνυμα να τους δίδεται μέσα από την αδιάψευστη γλώσσα των στατιστικών αριθμών και με την υπόδειξη για τη λήψη των κατάλληλων πρακτικών μέτρων.

Ιδρύθηκε το 1975

Η ιδέα για την ίδρυση του Eurofound ξεκίνησε το 1972 -η Ευρωπαϊκή Ενωση είχε μόνο εννέα κράτη-μέλη- όταν αποφασίσθηκε ότι έπρεπε να δημιουργηθεί ένας επιστημονικός φορέας στον οποίο να συμμετέχουν εργαζόμενοι και εργοδότες, προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης και εργασίας και να αντιμετωπίζονται τα προβλήματα που παρουσίαζε τότε η κοινωνία. Τελικά ιδρύθηκε το 1975 με στόχο, μέσα από την πρακτική εμπειρία και την αναγνώριση των παραγόντων εκείνων που συμβάλλουν στην επίτευξη μιας μεσοπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης και εργασίας, να φτάσουμε στην αλλαγή.

Ο ρόλος του Eurofound

«Είναι η διαθήκη των Ευρωπαίων προπατόρων μας για το όραμα που είχαν εδώ και πολλά χρόνια. Σήμερα, 40 χρόνια αργότερα, με την Ευρωπαϊκή Ενωση των 28 κρατών-μελών και τα 520 εκατ. ανθρώπων, ο ρόλος του Eurofound δεν ήταν ποτέ τόσο επίκαιρος», μας γράφει ο διευθυντής του Eurofound κ. Χουάν Μενέντεζ Βάλντες, με εμφανή τη συναισθηματική του φόρτιση, ο οποίος έκανε και τα εγκαίνια της επετειακής έκθεσης που έγινε πρόσφατα στις Βρυξέλλες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή