«Βελτιωμένα» στατιστικά στοιχεία έδινε η Τράπεζα της Τουρκίας

«Βελτιωμένα» στατιστικά στοιχεία έδινε η Τράπεζα της Τουρκίας

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παραπλανητικά για τους επενδυτές αποδεικνύονται τα στοιχεία για το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών που δημοσιεύει η Τουρκία, από τα οποία κρίνεται η πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας. Οπως αναφέρει το Bloomberg, τα τελευταία δύο χρόνια, λίγους μήνες μετά τη δημοσιοποίηση των αρχικών στοιχείων, εν συνεχεία η Τράπεζα της Τουρκίας, συστηματικά, τα αναθεωρεί προς το χειρότερο. Το αποτέλεσμα των αναθεωρήσεων είναι πως για τους τελευταίους 23 μήνες έως τον Μάρτιο το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών προκύπτει πως είναι υψηλότερο συνολικά κατά 3,4 δισ. δολάρια σε σύγκριση με τα αρχικά στοιχεία.

Σύμφωνα με τον Γουίλιαμ Τζάκσον, οικονομικό αναλυτή της Capital Economics Ltd, «οι αναθεωρήσεις αυτές ουσιαστικά υπογραμμίζουν το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Τουρκία με το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών». Ενα πρόβλημα καίριο για την τουρκική οικονομία, που εξαρτάται από τις εισροές ξένων κεφαλαίων για την κάλυψη αυτού του ελλείμματος και καθίσταται ευάλωτη όταν οι επενδυτές αποφασίσουν να τοποθετήσουν τα κεφάλαιά τους αλλού. Καθιστά ιδιαιτέρως ευάλωτη την τουρκική λίρα, που έχοντας υποτιμηθεί φέτος κατά 15% έναντι του δολαρίου, έχει τη δεύτερη χειρότερη απόδοση μετά το ρεάλ της Βραζιλίας ανάμεσα σε 31 νομίσματα.

Παράλληλα, ο Μουράτ Γκιουλκάν, στέλεχος της επενδυτικής Unlu Portfolio Management, που εποπτεύει επενδύσεις ύψους 400 εκατ. δολαρίων στην Κωνσταντινούπολη, επισημαίνει έναν ακόμη λόγο για τον οποίο πολλά στοιχεία της Τουρκίας δεν είναι αξιόπιστα: ότι είναι δύσκολο να καταχωριστούν σωστά οι εισροές κεφαλαίων καθώς έχουν καταφύγει στην Τουρκία περίπου δύο εκατ. πρόσφυγες από τις γειτονικές χώρες, αλλά και επειδή η Τράπεζα της Τουρκίας έχει υπερτιμήσει τα έσοδα από τον τουρισμό. Σημειωτέον ότι μόνο για τους πρώτους τέσσερις μήνες του χρόνου, η Τράπεζα της Τουρκίας ανέφερε ότι οι λεγόμενες «στατιστικές αποκλίσεις» στους ισολογισμούς της, δηλαδή τα κεφάλαια που δεν μπορεί να εντοπίσει την προέλευσή τους, φθάνουν σχεδόν τα επτά δισ. δολάρια. Μέχρι στιγμής φέτος περίπου το 60% του ελλείμματος έχει καλυφθεί από αυτά τα «γκρίζα» κεφάλαια και από τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της κεντρικής τράπεζας.

Σύμφωνα, πάντως, με τον κ. Γκιουλκάν, η επιβράδυνση της οικονομίας, η υποτίμηση του νομίσματος και το φθηνότερο πετρέλαιο οδηγούν αναγκαστικά το έλλειμμα σε ένα πολύ πιο «διαχειρίσιμο επίπεδο». Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε σχετική δημοσκόπηση του Bloomberg εκτιμούν πως το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας θα υποχωρήσει μάλλον στο 4,8% του ΑΕΠ φέτος από το σχεδόν 10% στο οποίο έφθασε το 2011. Σε ό,τι αφορά τις εκροές κεφαλαίων που μπορεί να πλήξουν την τουρκική οικονομία, οι τοποθετήσεις ξένων κεφαλαίων σε τουρκικές μετοχές και ομόλογα μειώθηκαν τον Μάιο στα 91 δισ. δολάρια από τα σχεδόν 150 δισ. δολάρια στα οποία έφθαναν στις αρχές του 2013. Το περασμένο έτος, οι εισροές επενδυτικών κεφαλαίων περιορίστηκαν περίπου στα τρία δισ. δολάρια από τα 22 δισ. δολάρια στα οποία έφθαναν το 2012. Φέτος αντιστράφηκαν οι εισροές αυτές, καθώς από την αρχή του έτους έχουν εγκαταλείψει τη χώρα περισσότερα από τρία δισ. δολάρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή